Godt i gang med vaksinering

Selv om det fortsatt ikke er snakk om store antall, er Hammerfest kommune godt i gang med vaksinering mot koronaviruset SARS-Cov-2 som gir sykdommen covid-19.

Vaksineansvarlig Lilja Bjørkås Larsen leder arbeidet med vaksinering mot koronaviruset i Hammerfest kommune.

– Selv om vi ennå ikke snakker om noe stort antall av personer i en forholdsvis liten kommune som Hammerfest, er vi godt i gang med å vaksinere de mest sårbare risikogruppene, forteller hun.

– Alle beboere på sykehjem og institusjoner som ønsket vaksinen har nå fått den, og vi er i gang med å vaksinere de prioriterte risikogruppene. Akkurat nå er det gruppen som er 85 år og eldre som får de beskyttende sprøytestikkene, sammen med utvalgt helsepersonell med nær pasientkontakt.

Kommuneoverlege Aud Marie Tandberg forteller at det er en omfattende og krevende jobb å skulle vaksinere det meste av den voksne befolkningen i kommunen:

– Foreløpig er det nokså få personer som har fått og får vaksinen. Vi ønsker at alle voksne som ønsker vaksinen, skal få den så fort som mulig – men samtidig er det bra at vi får kjørt inn rutinene med et oversiktlig antall nå i første runde, slik at massevaksineringen som kommer kan bli gjennomført godt og effektivt.

Når får vi vaksiner nok til alle som vil ha?

– Det er noe av det som er utfordrende: Vi vet ikke når og hvor mange vaksiner vi får fra uke til uke, men vi har apparatet klart til å få distribuert og satt vaksinene etterhvert som vi får dem. Det er ikke oss det står på!

Hvem får vaksinen først?

– De nasjonale myndighetene har satt opp en prioriteringsliste som vi må følge. Der er det slik at de eldste og sykeste får vaksinen først, og så jobber vi oss ned gjennom prioriteringsgruppene. Vi i kommunen har ikke myndighet til å gjøre noen avvik fra denne prioriteringslisten.

Hvordan kan man melde seg for å få vaksine?

– Alle som får tilbud om vaksine blir kontaktet av kommunen, så man trenger ikke selv å ta initiativ til å få vaksine.

Gir vaksinen bivirkninger?

– De fleste vaksinerte får smerter på stikkstedet. Andre vanlige bivirkninger er tretthet, hodepine, muskelsmerter, frysninger, leddsmerter og feber. Disse bivirkningene er vanligere etter dose 2. De fleste bivirkningene oppstår de første dagene etter vaksinering og går over i løpet av et par dager. Bivirkninger er sjeldnere blant eldre enn hos yngre voksne.

Lilja Bjørkås Larsen
Vaksineansvarlig