Nytt fra AKS | uke 35 - 2021

Hei og hopp, og velkommen til vårt ikke særlig ukentlige nyhetsbrev.
Lenger nede bringer vi et lite portrett.
Bli kjent med Dora Wahl, en aktiv bruker av Arktisk kultursenter, og en meget reflektert dame:
Hun er til å bli klok av!

Vi er allerede i gang.

Med høstprogrammet.
Ting har skjedd.

Valkyrien Allstars leverte det som vil gå over i historien som en klassiker; et utrolig samspilt og samsunget band som formidlet musikken sin på aller beste måte. De som var tilstede visste umiddelbart at de var med på noe av betydning.
Slik skal det være!

Dag Sørås ga oss to gode timer med bra humor og vidd.

Hva skal vi si om Jan Eggum og hans gitar?
Vel, en av Norgeshistoriens beste låtskrivere sang sine beste sanger på en slik måte at vi nesten satt med en klump i halsen. Låter fra en 45 års lang karriere, brilliant sunget og spilt; fra «De skulle begrave en konge stor» til nye sanger som enda ikke er publisert.
Undertegnede ble ikke noe mindre fan etter gårsdagen konsert.

Riksteatrets oppsetting av Don Quijote har høstet strålende mottagelser fra pressen, og hadde turnépremiere i Tromsø i går. Den 9. september kommer forestillingen til oss, og vi tenker at det er all grunn til å glede seg, midt oppe i all viraken om både vindmøller og sparkesykler?

Dagen før kommer Harpreet Bansal. Hun og bandet hennes spiller ny musikk basert på indisk raga. Bansal har fått mye oppmerksomhet rundt musikken sin og har blant annet gjestet Kringkastingsorkesteret (KORK) der hun urfremførte verket Parvat («Fjell» på Sanskrit). Trykk på linken, og spol frem til 34.30 for å se KORKs ufremføring.
Med seg til Hammerfest har Bansal ikke mindre enn TO tablaspillere, samt pianist og bassist. Gjennom denne konserten kan man lære en ny og annerledes musikktradisjon å kjenne, samt oppleve instrumenter som ikke er dagligdagse i Hammerfest.
Anbefales!

Portrettbilde av Dora Wahl - Klikk for stort bilde Kjenner dere Dora Wahl?

Hun er en særdeles hyggelig dame, og dessuten en av de ivrigste konsertgjengerne her i Arktisk kultursenter. Hun kom fra Pasvikdalen til Hammerfest, via Oslo (der hun både studerte og traff mannen sin, Kåre) i 1968.

Dora Wahl er levende opptatt av kunst og kultur, og det er vanskelig å få ut av henne hva hun liker best. Dog kommer det frem at hun har danset Flamenco i mange år, samt at hun kan navnet på opptil flere koreografer.
Fru Wahl liker nok dans ekstra godt!
Jazz også. Og klassisk musikk!
Hun vil gjerne ha mere dans og mere klassisk musikk i Arktisk kultursenter.

Hun snakker om byen Hammerfest, om biblioteket (hennes arbeidsplass frem til pensjonsalder), om museet og om Arktisk kultursenter, om disse tre nybyggene og hennes venninne Gerd Hagens involvering i tilblivelsen av dem. Vi bifaller selvsagt, skjønt enige om Gerd Hagens betydning for byens kulturelle kapital.

Vi benytter samtidig anledningen til å gratulere Gerd Hagen med rund dag den 1.9.21, og synger en sang (minst) til hennes ære!

Kultursenteret har i dag (intervjuet gjøres den 2.9.21) besøk av Kvinnene fra Havet, og de har med seg utsøkte kaker og nydelig te i Foajeen, så vi byr på nettopp det.
Hun takker ja til te, siden hun skal i kakeselskap senere på dagen.

Fru Wahl snakker seg opp om nettopp foajeen; dette rommet er hun spesielt glad i, og hun forteller entusiastisk om konsertopplevelser nettopp her.
Særlig konserten «Best of Piazolla»!
Hun forteller videre om konsertserien «Midt i uka, midt på dagen», der Best of Piazolla inngikk; om hvor godt det var, å kunne komme til foajeen for kulturelt påfyll under pandemien.
En trygg havn!
Hun spør litt spøkefullt om vi har gått på kurs, siden alle er så vennlige her, noe som bryskt avvises, høhø.
Hun står dog på sitt: det er mye vennlighet i veggene og blant alle menneskene i kultursenteret.

Pandemien har gitt et savn etter kunst- og kulturopplevelser, og hun følte sorg for hver forestilling som ble avlyst i Arktisk kultursenter.
Hun er hjertens glad for at kulturlivet er oppe og går igjen.
Hun snakker entusiastisk om kultursenterets trykte program som kommer i posten to ganger i året; med tiltalende og leservennlig design, og informative tekster med gode bilder.
Det er spennende å bla i, og det skaper gode forventninger. Hun beskriver høstens program som variert og kvalitativt bra.

Dora Wahl snakker om at kulturopplevelsen allerede starter med forventninger hjemme, som stiger noen hakk i det hun kommer innenfor dørene i Arktisk kultursenter. Det er merkbart i foajeen, både hos publikum og ansatte; samtaler rundt bordene, fellesskapet som oppstår når man venter på å oppleve noe sammen.

Det er viktig for henne å se levende mennesker som opptrer. Hun kommer nærmere innpå; handlingen, bevegelsene, ansiktsutrykkene.
Hun får en udefinerbar stemning i kroppen, en opplevelse av tanke- og følelsesmessig innsikt, uten egentlig å kjenne årsaken. Som gjør at hun vil forstå noe hun ikke kan forstå.
Særlig teater- og danseforestillinger kan gjøre at hun synes hun «ser og hører» på nytt, at hun forandrer seg ørlite? Det kjente blir ukjent og det ukjente blir kjent.
Hun sover bedre etter turer til Arktisk kultursenter; opplevelsen fortsetter i hodet og tankene flyter lettere.
Dog savner hun et sted der hun kan gå å samtale med folk etter forestilling. Etter «Hedda Gabler», for eksempel, var hun nærmest desperat etter å snakke med andre publikummere.

I neste uke skal hun på konsert med Harpreet Bansal band på onsdag, og på Don Quijote på torsdag. Hun gleder seg videre til «Fra Bar til Barrikade» (med Tora Augestad), Bendik Båtstrand/Åsmund Tvinnereim og Øyvind Brække. Hun er spent på «Dylan på Nynorsk» og breakdance med Absence Crew, og hun gleder seg veldig til Bugge Wesseltofts «It’s snowing on my piano».
Hun presiserer at hun ikke går på alt, hun er absolutt kresen og har sine favoritter.
Men, sier hun også, hun er nysgjerrig på nye ting, og liker utfordringer.
Hun kommer til å kjøpe flere billetter.

Hun gleder seg over at flere enn før er «gjengangere» i Arktisk kultursenter. Av det slutter hun at når tilbudet er oppdaget, så blir folk «hekta».
 

Vi ønsker Dora Wahl en god høstsesong i Arktisk kultursenter, og vi gleder til å se henne og alle andre som tar turen til oss.
 

Ha en riktig god helg!