Skal du på hytta i helgen? Kanskje ikke?

Regjeringen har bestemt at det for tiden er ulovlig å overnatte på hytte i annen kommune enn den man bor i. Mange i Hammerfest kommune har hytte i egen kommune (særlig nå etter sammen­slåingen med Kvalsund) og lurer på hva om er klokt å gjøre for dem.

Opphold på hytte i annen kommune er forbudt

For å ta det enkleste først: Hvis du har hytte i en annen kommune, er det forbudt å overnatte der, og kommunene har ikke adgang til å gi dispensasjon.

Det eneste unntaket er for personer som er i karantene fordi de deler husstand med en som er bekreftet smittet av koronaviruset. Da kan de som er i karantene overnatte på hytta så lenge den som er smittet er i isolasjon hjemme. Den smittede skal altså bli hjemme, mens de andre i husstanden kan overnatte på hytta, og være i karantene der.

Det er tillatt å besøke hytte i annen kommune på dagstur for strengt nødvendig vedlikehold eller tilsyn, men ikke å overnatte.

Opphold på hytte i egen kommune er ikke forbudt, men vi må redusere risikoen for overbelastning av helsevesenet

De er mange gode grunner til å utsette hyttebesøket nå i perioden med koronatiltak.

Det er ikke i seg selv noen større fare for koronasmitte på hytta enn hjemme, men den viktigste grunnen til å unngå hyttebesøk er å redusere mulig belastning på helsevesenet.

Mange hytter ligger utenfor allfarvei, og om man skulle bli akutt syk eller skadet på hytta, vil det fort bli nødvendig med berging og akuttinnleggelse, og det krever mye ressurser og mange folk fra helsevesenet. Vi må regne med at vi får en økning av antall smittede av covid-19 også her hos oss i tiden fremover, og også at flere helsepersonell blir satt i karantene etter nærkontakt med smittede. Da kan vi få lite folk i helsevesenet. Hvis du blir alvorlig syk eller skadet på hytta, og det viser seg at du har luftveissymptomer, må kanskje helikopter eller ambulansebil desinfiseres og hele mannskapet i karantene etter bergingsaksjonen. Kanskje vil du legge beslag på en intensivseng som gjør at en alvorlig koronasyk ikke får behandling, eller kanskje er det ikke en intensivseng tilgjengelig for deg.

Det har vi ikke råd til å ta sjansen på nå, så om du velger å dra på hytta, bør du i hvert fall passe på at du så langt du kan unngår å ta unødvendig risiko:

• Ikke reis langt utenfor allfarvei.
  • Ta ikke de store toppturene på ski – gå heller kortere turer i nærheten av hytta.
  • Vurder om du trenger å dra på skutertur. Ta kanskje ikke de lengste og mest spennende turene, hold deg på løypa og kjør gjerne i hvert fall to skutere i lag, så dere kan komme dere hjem om en skuter får motorstopp eller kjører seg fast..
  • Ikke samle mange mennesker på små hytter med lite vann. Hold deg heller sammen med familien og medlemmer av samme husstand.
  • Vær nøye med hygienen på hytta også. Vask hendene ofte. Ha med antibac og bruk den ofte om dere har lite vann til håndvask.

Bruk sunn fornuft, vær med på dugnaden for å begrense smitte, unngå risikoadferd og vurder om du skal dra på hytta.