Spredte smitteklynger er den nye hverdagen

Etter at de fleste nasjonale koronatiltakene ble fjernet lørdag 25. september har vi i Hammerfest kommune sluttet å rapportere daglig om nye smittetilfeller. Spredte smitteklynger vil være en del av den nye hverdagen, uten at dette påvirker den løpende risikovurderingen.

Tillegg mandag 11. oktober:
2 dagers isolasjon, som nevnes i 1. avsnitt i artikkelen, gjelder bare fullvaksinerte som tester positivt uten å ha noen symptomer på covid-19 etter individuell vurdering av smittesporingsteamet.

10 positive prøver sist uke, men mange sjekkes inn og ut samme dag

Per fredag 8. oktober kl. 21:00 rapporterer smittevernoverlege Mohammed Sherif om 10 smittede registrert denne uken. Vi forventer noen flere positive i denne smitteklyngen. Vi har nå 6 isolasjon, men dette tallet endrer seg raskt siden noen av de smittede er vaksinerte og bare skal være 2 dager i isolasjon. Ingen av de smittede har alvorlig sykdom.

Alle de smittede denne uken har vært knyttet til samme arbeidsplass, og de har blitt fulgt opp med smittesporing og testing. Vi må regne med denne typen mindre smitteklynger som en del av den nye hverdagen nå som samfunnet er gjenåpnet og de fleste smitteverntiltakene er avviklet.

Liten risiko for alvorlig covid-19-sykdom

Kommuneoverlege Sonni Schumacher forklarer at siden alle som ønsker det nå har fått vaksine mot covid 19, og opp mot 90 % av befolkningen over 18 år er fullvaksinert, er det svært liten risiko for alvorlig sykdom, selv om noen fullvaksinerte kan bli smittet.

– Vår risikovurdering baserer seg ikke lenger på antall koronasmittede, men heller på den samlede belastningen på helsevesenet fra covid 19, sesonginfluensa, RS-virus og andre luftveisinfeksjoner. Det vil være dette totalbildet som er avgjørende for vår risikovurdering og om vi skal innføre lokale smitteverntiltak.