TV-aksjonen 2020 bekjemper plast i havet

TV-aksjonen NRK 2020 går til Verdens Naturfond WWFs arbeid for å bekjempe plast i havet. I år går TV-aksjonen av stabelen 18. oktober.

Åtte millioner tonn plast havner i havet hvert år. Plasten truer ikke bare dyrelivet, men også oss.

Ifølge studier utført for Miljødirektoratet havner 8000 tonn plast i havet i Norge hvert år, og 950 000 tonn på verdensbasis. Det kan ta flere hundre år før plast brytes ned og mange plastgjenstander vil bli delt opp til mikroplast. Det er funnet mikroplast i mange næringsmidler, som hon­ning, øl og flaskevann (MDir, 2016), samt i de mest avsidesliggende steder på kloden og videre også i luftrommet.

Plast i fjæresonen er et årlig tilbakevendende tema i Hammerfest, slik som ved bildet nedenfor. Det er dokumentert at plast blir spist av små sjødyr og av fisk, og kan i neste omgang komme inn i menneskenes kropp.

Plastavfall på ei strand på Sørøya - Klikk for stort bildePlastavfall på ei strand på Sørøya

Med konkrete tiltak der problemene er størst, skal årets TV-aksjon ta plasten ved rota. Sammen skal vi redusere plastutslippene og ta vare på verdenshavene!

Du kan engasjere deg i årets TV-aksjon allerede nå:

• Du kan organisere innsamlingsaktiviteter (holde konsert, selge kaker i nabolaget, eller basar/loppemarked). For å slippe kontanter kan du opprette en Spleis.
  • Bøssebærer (påmelding åpner i august).
  • Frivillig på aksjonsdagen (påmelding åpner til høsten).
  • Engasjere egen barnehage, skole, lag/forening eller arbeidsplass til innsamlingsaktivitet (da også Spleis).

Mer informasjon finnes du på TV-aksjonens nettsider - blimed.no.

Kontaktperson i Hammerfest er Mari Stevning Bekken, leder kommunekomiteen.

Mari Bekken
Formannskapssekretær