Vaksinering for vinteren 2022–23

Folkehelseinstituttet (FHI) anbefaler at personer i risikogrupper tar influensavaksine raskt og at personer over 65 år og i risikogrupper tar en oppfriskningsdose av koronavaksine.

Smittespredning og sykehusinnleggelser av koronavirus har nå flatet ut etter å ha øket i lang tid, men den årlige influensabølgen har kommet tidligere enn vanlig. Selv om det fortsatt er ganske lavt nivå av influensasmitte, øker den nå, og det gjør også antallet sykehusinnleggelser på grunn av influensa. Samtidig ser vi en økning av RS-virus hos barn under 5 år.

Personer i risikogrupper bør ta influensavaksine.

Det haster nå å vaksinere seg mot influensa.

Alle kan bli alvorlig syk av influensa, men noen risikogrupper er mer utsatt for alvorlig sykdom enn andre. Helsegevinsten kan være stor om disse vaksinerer seg.

Les mer om influensavaksine til risikogrupper – fhi.no

De fleste barn og unge tåler influensa, men noen kan bli alvorlig syke. Barn og unge i risikogruppen får oftere et alvorlig forløp og anbefales derfor influensavaksine. Svært få barn i risikogruppene er vaksinert mot influensa.

Personer i risikogruppene kan bestille influensavaksine hos sin fastlege, og må betale egenandel. Andre som ønsker influensavaksine kan bestille denne på apotek, og må da betale for den selv.

Personer over 65 år eller i risikogrupper bør ta en oppfriskningsdose av koronavaksine

FHI anbefaler at følgende grupper bør ta en ny oppfriskningsdose med koronavaksine før kommende høst/vintersesong:

  • personer i aldersgruppen 65 år og eldre
  • personer i aldersgruppen 18-64 år med underliggende risiko for alvorlig sykdomsforløp
  • ungdom i aldersgruppen 12-17 år med alvorlig grunnsykdom.
  • gravide i 2. og 3. trimester

Det bør ha gått minimum 4 måneder siden forrige vaksinedose, så dette gjelder dem som ikke har fått vaksiner siden før sommeren.

Les mer om ny oppfriskningsode – fhi.no

Apotek1 utfører koronavaksinering i Hammerfest kommune


Vask hendene ofte – og hold deg hjemme hvis du blir syk

Vi kan fortsette med normal hverdag uten egne smitteverntiltak mot koronasmitte, men det er fortsatt viktig å holde seg hjemme når man blir syk med luftveissymptomer, og å ha god hoste- og håndhygiene.