Den nye hverdagen fortsetter med spredt smitte

De siste ukene har vi sett vedvarende spredt smitte i Hammerfest. Dette er som forventet, og er en del av det vi har kalt «den nye hverdagen».

Denne artikkelen er mer enn 3 måneder gammel og kan inneholde utdatert informasjon.

Unge smittede – svært lite alvorlig sykdom

Det er i all hovedsak barn, skoleelever og unge voksne som har blitt smittet i det siste. Ingen har vært alvorlig syke, og mange har ingen eller svært lette symptomer. Vi må regne med at smitten vil spre seg til de aller fleste som ikke er vaksinert, og også til en mindre andel av de som er vaksinert, men det er sjelden at vaksinerte som blir smittet blir særlig syke.

Vi fortsetter vaksineringen

Vaksinasjonsgraden er god i Hammerfest, men vi ønsker at enda flere skal vaksinere seg, og at de som har tatt dose 1 følger opp med å ta dose 2. Det er vaksinedoser nok, og man kan ganske enkelt møte opp til drop-in-vaksinering.

Les mer om koronavaksinering her

Viktig med grunnleggende smittevern

For å hindre smitte til eldre og andre i risikogrupper, er det viktig at alle følger grunnleggende smittevern: vask eller sprit hendene ofte, host og nys i albukroken, hold deg hjemme når du er syk og test deg ved luftveissymptomer. Særlig det å holde seg hjemme når du er syk er veldig viktig.

Har du eller en nærkontakt fått påvist koronasmitte?

Når noen har fått påvist covid-19, bør uvaksinerte og delvaksinerte husstandsmedlemmer (eller tilsvarende nære – som kjærester, bestevenner, sexpartnere og lignende) teste seg for koronasmitte. Hvis du er husstandsmedlem til en som har fått påvist smitte, vil du bli kontaktet av smittesporingsteamet og få veiledning om hvordan du får testet deg.

Ved positiv test

Hvis du har tatt hjemmetest:

Ring smittesporingsteamets vakttelefon 484 06 954 og gi beskjed

Hvis hjemmetesten er positiv, skal det tas PCR-test så fort som mulig, og du skal være i karantene fram til resultatet av PCR-testen kommer.

Hvis du har fått positiv PCR-test:
Ved positiv PCR-test skal du i isolering. Smittesporingsteamet vil gi deg informasjon om hvordan isoleringen skal gjennomføres.

Ved negativ test

Hvis testen er negativ, trenger du ikke å være i karantene, men du bør teste deg med PCR-test annenhver dag i 7 dager – eventuelt hver dag med hjemmetest.

Pressekonferanse fredag 29. oktober kl. 12:00

Vi holder pressekonferanse om situasjonen nå i morgen fredag 29. oktober kl. 12:00. Pressekonferansen overføres som vanlig direkte på kommunens facebook-side og er åpen for media i formannskapssalen på rådhuset.

Pressehenvendelser

Pressehenvendelser rettes til ordfører Terje Wikstrøm som koordinerer informasjonsarbeidet i forbindelse med koronautbruddet. Faglige spørsmål rettes til kommunikasjonsrådgiver Eilert Sundt, som vil innhente svar fra de som kan svare.

Terje Wikstrøm
Ordfører