Velkommen hit i vinterferien – men vis hensyn og ta forholdsregler

Regjeringen har sagt at vi kan reise på vinterferie innenlands i Norge i år. Men vi er fortsatt midt i en pandemi, så vi må passe på å følge smittevernrådene og bidra til å hindre spredning av koronaviruset.

Denne pressemeldingen er fra februar 2021 og kan inneholde informasjon som ikke gjelder lenger

Vi har for tiden et lavt smittenivå i Hammerfest kommune, og vi vil gjerne holde det slik. Derfor ber vi alle som eventuelt kommer hit i vinterferien om å vise hensyn og følge grunnleggende råd om smittevern.

Ta en gratis koronatest

Vi ber alle som kommer hit fra områder utenfor Troms og Finnmark om å ta en gratis koronatest så fort som mulig når de kommer til Hammerfest.

Dette er særlig viktig for tilreisende fra kommuner som har hatt utbrudd av det muterte koronaviruset og kommuner i «Ring 1» og «Ring 2».

Du bør begrense sosial kontakt så mye som mulig frem til du forhåpentligvis har fått negativt svar på test.

Følg smittevernrådene for den kommunen du kommer fra

Du må selvsagt følge alle smittevernråd som gjelder her i Hammerfest, men når du nettopp har reist hit fra en annen kommune, så tar du på mange måter med deg smitterisikoen fra den kommunen. Derfor bør du gjennom hele vinterferien også følge smittevernrådene som gjelder i kommunen du kommer fra: Hvis kjøpesentrene er stengt hjemme, så ikke gå på kjøpesenter her heller. Om dere ikke skal samles flere hjemme der du kommer fra, så ikke gjør det her heller. Følg råd og påbud om munnbind fra der du kommer fra.

Følg nasjonale råd om samling hjemme

Hvis du skal på egen eller lånt eller leid hytte, gjelder de samme reglene som gjelder for å samles hjemme. Du skal ikke ha besøk av flere enn 5 gjester – men hvis alle gjestene kommer fra samme husstand, kan de likevel være flere enn 5. Men du må kunne holde minst 1 meters avstand mellom personer fra forskjellige husstander gjennom hele besøket. Dette gjelder også ved overnattingsbesøk, og personer fra forskjellige husstander bør ikke dele soverom.

Begrens sosial kontakt – særlig innendørs

Om du skal treffe andre, er det beste ofte å gjøre det utendørs. I vinterferien kan det være mye fint å finne på rundt bålet, i skiløypa eller på skutertur.

Unngå sammenstimlinger av folk – særlig innendørs. Om dere trenger å dra på butikken og handle, så velg helst et tidspunkt når det er færre kunder i butikken – og la bare en person dra i butikken.

Følg grunnleggende smittevernråd

Det viktigste vi kan gjøre for å hindre og begrense spredningen av koronaviruset er fortsatt å følge de helt grunnleggende rådene:

• Hold deg hjemme hvis du er syk
  • Test deg hvis du blir syk
  • Vask hendene ofte og grundig, bruk håndsprit hvis du ikke har vann og såpe
  • Host og nys i albukroken
  • Hold minst 1 meters avstand til de du ikke bor sammen med
  • Unngå fysisk kontakt som håndhilsing og klemming

Pressehenvendelser

Pressehenvendelser rettes til ordfører Marianne Sivertsen Næss som koordinerer informasjonsarbeidet i forbindelse med koronautbruddet. Faglige spørsmål rettes til kommunikasjonsrådgiver Eilert Sundt, som vil innhente svar fra de som kan svare.

Marianne Sivertsen Næss
Ordfører