Fakta og råd om nytt koronavirus

Et hittil ukjent koronavirus (coronavirus) har forårsaket et pågående utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Hubei-provinsen i Kina. Utbruddet startet i desember 2019, og viruset ble identifisert av kinesiske helsemyndigheter 7. januar 2020.

 Pressemelding fra Hammerfest kommune

 

Mikroskopbilde av virus - Klikk for stort bilde Adobe Stock / Axel Kock

 

Viruset kan komme til Norge og til Hammerfest

Sykdommen smitter mellom mennesker og det er sett smitte til helsepersonell og andre nærkontakter. Det rapporteres stadig flere tilfeller fra andre kinesiske byer og andre land, inkludert i Europa. 

Viruset gir luftveisinfeksjon

Det nye koronaviruset fører til luftveisinfeksjon og kan gi alt fra milde symptomer til mer alvorlig sykdom. Feber har vært rapportert som det vanligste symptomet på infeksjon. Sår hals er rapportert hos personer med mild sykdom. En del har blitt diagnostisert med lungebetennelse med pustevansker og/eller hoste. Alvorlig lungesvikt og dødsfall forekommer, men alvorlig sykdom og dødsfall er i hovedsak sett hos personer med underliggende sykdom.

Råd for reisende fra områder med vedvarende spredning av koronaviruset

Personer som utvikler tegn på luftveisinfeksjon i løpet av de første 14 dagene etter hjemkomst fra områder med koronasmitte, bør ringe lege. Dette gjelder også personer som nylig har hatt kontakt med reisende fra slike områder.

Tegn på luftveisinfeksjon kan være feber, hoste, brystsmerter og pustevansker. Informer legen om når og hvor du har vært på reise.

NB! Det er viktig at du ringer legen før du oppsøker hjelp

Du kan også ringe legevakten på 116 117 ved akutte henvendelser på kveldstid.

Områder med vedvarende spredning av koronaviruset (Folkehelseinstituttet)

God hygiene forebygger smitte

Papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.

Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.

Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.

Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.

Mer informasjon hos Folkehelseinstituttet

Av smittevernlege Mohammed Sherif