Oppdatering om koronavirus - 27. februar 2020

Det første bekreftede tilfellet av smitte med koronaviruset Covid-19 er nå påvist hos en person i Tromsø. Vi er forberedt på at smitten også kan komme til Hammerfest og har planene klare for å håndtere en slik situasjon. Det er viktig at befolkningen i kommunen følger enkle råd for å begrense smitte og spredning av koronaviruset.

Mikroskopbilde av virus - Klikk for stort bilde Adobe Stock / Axel Kock  

Unngå og forebygg smitte

Papirlommetørkle foran munn og nese beskytter andre når du hoster eller nyser. Kast lommetørkleet etter bruk. Vask så hendene.

Bruk albukroken når du må hoste eller nyse og ikke har papirlommetørkle tilgjengelig.

Vask hendene ofte og grundig, spesielt når du har vært ute blant folk.

Hånddesinfeksjon med alkoholholdige midler er et godt alternativ når håndvask ikke er mulig, for eksempel på reise.

Hva hvis jeg mistenker koronasmitte?

  • Hvis du har influensasymptomer, men ikke har vært i områder med vedvarende spredning av viruset (se under) eller har hatt kontakt med noen som har vært det, trenger du ikke ta kontakt med lege. Ta det med ro som du ville gjort under en vanlig influensa. Det er høyst sannsynlig det du har.
  • Hvis du har vært i områder med koronasmitte, men ikke har vært i nærkontakt med noen som er syk, og ikke selv har symptomer, trenger du ikke å kontakte lege. Følg med på tegn til luftveisinfeksjon (feber, hoste eller andre luftveisplager) og ta kontakt med helsetjenesten per telefon ved symptomer.
  • Hvis du har vært i områder med koronasmitte og har symptomer på luftveisinfeksjon, ta kontakt med helsetjenesten per telefon for å få oppfølging.
  • Hvis du i løpet av de siste 14 dagene har vært i nærkontakt med en som er bekreftet syk med koronaviruset, ta kontakt med helsetjenesten per telefon for å få oppfølging.

Ikke oppsøk legekontor eller legevakt om du mistenker smitte.

Ring til fastlegen, eventuelt til legevakten på tlf 116 117 utenom vanlig kontortid. Vi vil organisere prøvetaking med minst mulig risiko for smitte til andre pasienter og helsepersonell.