Statusgjennomgang
Uke 2:
- 271 testet
- 36 bekreftet smittet
- 650 personer vaksinert
Uke 3:
- 18 bekreftet smittet mandag
- 9 bekreftet smittet tirsdag
- 36 personer i isolasjon
- 37 personer i karantene
- 0 nye personer med tilhørighet i Hammerfest kommune innlagt på sykehus
På vaksinasjonsdagene våre forrige uke fikk 650 personer vaksine. 75% av de over 45 år har nå fått oppfriskningsdose i Hammerfest.
Risiko- og tiltaksnivå
Risikonivå lokalt: 1/3
Tiltaksnivå: 3/3 (nasjonale tiltak)
De nasjonale tiltakene ble justert noe ned, men er fortsatt på tiltaksnivå 3. Hammerfest kommune har ingen tiltak som er strengere enn de nasjonale. Kommunene får nå bestemme nivået på trafikklys for skoler og barnehager. Siden vi har liten smitte og er på risikonivå 1 er alle skoler og barnehager på grønt lys/nivå.
Når vi får smitte i skoler og barnehager så gjør vi det FHI har anbefalt; vi setter inn et testregime. Ved skoler testes ansatte, elever og eventuelt husstandsmedlemmer. I barnehager er det ansatte og foreldre som blir testet, og i utgangspunktet ikke unger som er symptomfrie. Dersom barn får symptomer skal foreldre selv vurdere om barn skal testes. Dette er ikke en sterk anbefaling.
Smittetall og isolasjonstall holder seg stabile, og det har de gjort den siste måneden. Ingen økt smitte etter juleferie. Nasjonalt har smittetallene økt betydelig samme periode, men den generelle smittebyrden har sunket. Innleggelser har gått ned.
Her og nå er det omikron som dominerer i hele Norge. Smitten er lav i kommunen. Ingen koronarelaterte dødsfall de siste 6 ukene. Den totale sykdomsbyrden er lav. Nesten ingen smitte hos pasienter på institusjoner. Betraktelig lavere press på de kommunale sektorene nå enn for noen uker siden. Det er sporadiske tilfeller med ukjent smittekilde. Aldersgruppe 20 år - 64 år dominerer. Svært få tilfeller over 65 år.
Håndtering av pandemien fremover
Det er 2 viktige egenskaper som vi følger når det gjelder viruset:
- Smittsomhet. Når det gjelder omikron vet vi at det er høy smittsomhet og at vaksinerte blir smittet.
- Mulighet for sykdom. Hvor mye sykdom gir viruset? Omikron skiller seg ut. Veldig lite sykdom, 70% mindre risiko for innleggelse. Vaksinen beskytter godt mot alvorlig sykdom.
Covid-19 forsvinner ikke. Alle vil møte det en eller annen gang. Omikron-varianten er et mildt virus som smitter lett. For noen få kan det fortsatt føre til innleggelse. Svært mange er godt beskyttet ved hjelp av vaksine. De første månedene etter du har vaksinert deg er du best beskyttet. Det er denne perioden de fleste nå befinner seg i etter oppfriskningsdosen. Dette gjør at vi kan tåle en smittebølge bedre.
Myndighetene sier at omikronbølgen ikke er til å stoppe. Målet er å bremse smitten, slik at ikke alle blir syke på en gang.
Kommunen har fokus på 2 ting:
- Vi skal la smitten spre seg nå og ikke senere. Det positive med smitte er at du får møtt hele viruset, og ikke bare en liten del av viruset (som ved vaksinering). Det å møte viruset gjennom smitte gir bedre beskyttelse og immunitet. Den aller beste beskyttelsen får vi gjennom en kombinasjon av vaksine og smitte. Da vil kroppen først fått møtt en del av viruset gjennom vaksinen, og deretter hele viruset på en mye tryggere måte gjennom smitte.
- Samtidig som smitten skal spre seg, skal vi også bremse den litt. Slik at samfunnet og helsevesenet ikke blir overbelastet. Dette skal vi gjennomføre med så få tiltak som mulig.
Som alle andre bølger, også den vi hadde i Hammerfest i høst med delta-varianten, gikk bølgen opp, nådde en topp, og gikk ned. Nå venter vi på omikron-bølgen, så får vi se når den kommer og hvor stor den blir.
Isolasjon
6 dager ved påvist korona. Ved påvist smitte blir du oppringt av smittesporingsteamet. Du får ikke gå ut av isolasjon før det er gått 6 dager og du har vært feberfri i minst 24 timer.
Karantene
10 dager. Denne gjelder nå kun for hustandsmedlemmer eller tilsvarende nære (de du bor med, kjæreste, o.l.). Husstandsmedlemmer skal i karantene i 10 dager, skal teste seg så snart som mulig og ny test etter 7 dager. Dersom testen på dag 7 er negativ kan du gå ut av karantene. Tester du positivt i løpet av karantenetiden går du inn i isolasjon.
Det er 2 unntak for karantene:
- Hvis du har gjennomgått covid-19 de siste 3 månedene. Du trenger ikke teste deg.
- Hvis du har fått oppfriskningsuke for over en uke siden. Du må fortsatt teste deg.
Øvrige nærkontakter er de den smittede har møtt som har vært nærmere enn 2 meter i mer enn 15 minutter. De skal ikke i karantene mer. De er anbefalt å teste seg på dag 3 og dag 5, og være oppmerksom på symptomer i 10 dager. Får du symptomer, skal du teste deg.
I løpet av 2 ukers tid skal karanteneregelen for hustandsmedlemmer tas bort ifølge regjeringen. Da blir det mer ansvar på den enkelte når denne tas bort, og derfor viktig at de som er smittet både legger det inn i smittesporingsappen og benytter selvregistrering på kommunens hjemmeside.
Symptomer
De vanligste symptomene blant voksne er:
- Hodepine (veldig vanlig)
- Feber
- Litt snørrete og tett nese
- Vondt i halsen
- Sykdomsfølelse
- Litt hoste.
De vanligste symptomene blant barn er:
- Feber
- Diaré
- Kvalme
- Litt snørrete og tett nese
Når vi beregner beskyttelsesgrad bruker vi både vaksinasjon og gjennomgått sykdom som grunnlag. Kun 7% av de over 65 år er ubeskyttet, og kun 8% av de over 45 år er ubeskyttet.
Vi har vaksinasjonsdag i morgen torsdag 20. januar på AKS kl. 09:00 – 15:15. Det er mange ledige plasser. Vi oppfordrer alle som kan til å bestille time eller møte opp på drop-in. Vi har også vaksinasjonsdag neste torsdag 27. januar fra kl. 09:00 – 15:15. Sted annonseres på kommunens Facebook- og hjemmeside.
Neste pressekonferanse er mandag 24. januar kl. 10:00. Pressekonferanser vil finne sted på mandager fremover.