Vaksinér deg

Vi har nå god vaksinedekning i store deler av den voksne befolkningen, men aldersgruppen 18 – 45 år henger fortsatt litt etter. Hvis du er i denne aldersgruppen og ennå ikke har fått første vaksinedose, er tiden inne nå.

Ung mann nyvaksinert og teksten "Vaksinér deg." - Klikk for stort bilde 

Vaksine gir den beste beskyttelsen mot koronasykdommen covid-19. Vi har nå kommet langt i vaksineringen av den voksne befolkningen i Hammerfest, og størstedelen av befolkningen er fullvaksinert med 2 vaksinedoser.  

Men i aldersgruppene under 45 år er det fortsatt mange som ikke har fått sin vaksinedose 2, og enda flere som ikke har vaksinert seg i det hele tatt. For å hindre og begrense spredning av koronasmitte, ønsker vi at så mange som mulig vaksinerer seg. Vaksinen er gratis, vi har nok vaksinedoser til alle som vil ha, og det er enkelt å få bestilt time eller bare møte opp til vaksinering. 

Vaksinen er frivillig og gratis. 

 – Jeg har ikke fått vaksinert meg. Det er så mye styr å få gjort det. 

Det tar under 5 minutter å bestille time på Helsenorge.no. Og om ikke du kan eller vil bestille time, så kan du bare møte opp til drop-in-vaksinering. Vaksineringen foregår på Arktisk kultursenter (AKS) i Hammerfest sentrum. Selve vaksineringen tar bare et minutt eller to, og så må du vente i 20 minutter (for å være sikker på at du ikke får en allergisk reaksjon). Etter det kan du gå tilbake til det du holdt på med. 

– Det haster ikke. Jeg kan vaksinere meg om noen uker. 

Jo, nå begynner det faktisk å haste litt. Vi er snart ferdige med vaksinasjonsprogrammet, og da vil vi slutte med massevaksineringen. Så få vaksinert deg nå! 

– Jeg har hør om folk som får gufne bivirkninger. Da blir jeg heller smittet, og så blir jeg ferdig med det på den måten. Vi som er under 45 blir jo ikke alvorlig syke allikevel. 

Det er riktig at det er få under 45 som blir alvorlig syke, men noen gjør det. I svært sjeldne tilfeller kan sykdommen være dødelig, men det er ikke helt uvanlig å slite med ettervirkninger i ganske lang tid etter at man har vært syk. Og om du får påvist smitte, må du uansett være 5 dager i isolasjon, selv om du ikke skulle bli syk. Det er ikke nok bare å være hjemme – du må være i fullstendig isolasjon, noe som vil være både upraktisk og temmelig kjedelig for de fleste. Så du bør i alle fall veie det opp mot ulempen med et par dager med bivirkninger. 

De vanligste bivirkningene er smerter og hevelse på stikkstedet, trøtthet, hodepine, frysninger, kvalme/brekninger, feber, muskel- og leddsmerter. Ikke alle opplever bivirkninger i det hele tatt. For de aller fleste vil ikke bivirkningene vare mer enn et par dager. 

– Jeg har allerede vært smittet, så da er det ikke noen vits i å vaksinere seg. 

Erfaringen med koronapandemien tilsier at man ikke har fullgod beskyttelse mot smitte og alvorlig sykdom før man har hatt to immunresponser mot viruset – enten ved to vaksinedoser, eller ved å få en vaksinedose etter å ha vært smittet. Dose 2 kan settes tidligst 9 uker etter gjennomgått covid-19-smitte.