Frode Grytten – «Brenn huset ned»

Frode Grytten – «Brenn huset ned».

Joe Strummer – Vokal, gitar

Mick Jones – Gitar, vokal

Paul Simonon – Bass

Topper Headon – Trommer

Fire menn – fire instrumenter

Et band – THE CLASH

Bandet som ønsket å forandre verden. De nådde kanskje ikke helt til toppen av dette målet, men det sies at de forandret livene til dem som var (og er) svorne fans.

I romanen «Brenn huset ned» tar Frode Grytten oss med til New York hvor bandet lander en maiettermiddag i 1981. Her skal de oppholde seg i over to uker og holde flere konserter. Det handler om å fleske muskler, brenne krutt – få folk til å forstå hva de er gode for. Hvordan går det med de fire karene i verdensmetropolen, klarer de å ta ballegrep på New York?

Joe sitter på Tin Pan Alley, en bar rett over gata for Bond`s, der bandet har hatt sin første konsert. Han sitter ved bardisken og tar en øl, røyker og prater da han får en telefon fra en ukjent mann som bare sier disse ordene «Husk at du snart skal dø».

Mick er i tankene tilbake i Sør-London der han vokste opp hos bestemora si. Han var femten år og var blitt sendt til rektor på grunn av bråk i timen. Han har krangla med en kompis om hvem som var den største rock`n roll-stjerna gjennom tidene. Mick mente det var Bo Diddley mens kompisen mente det var Chuck Berry.

Paul sitter på et sykehus i byen med et skjema i hendene. Pearl, kjæresten hans som betyr alt for ham, ligger i koma. Han vet ikke hvordan det går med henne. Han bare sitter der med alle disse spørsmålene fra et skjema noen puttet i hendene hans. Hvilken relasjon har du til pasienten? Hva heter hun? Hva er yrket hennes?

Topper prøver å overbevise seg selv om at han ikke er hekta på dop. Den ene roadien som jobber for dem i New York kaller Topper en jævla narkis og foreslår at de skaffer en trommekrakk med ryggstøtte, han er redd for at Topper skal tippe bakover mens han spiller. Topper påstår at han kan slutte å ruse seg når som helst. Men han stresser med å skaffe dop hele tiden. Han kan ikke stoppe. Han blir sittende igjen på alle fester, han må ha i seg alt før han går. En dag på hotellrommet sitt innser han for første gang at han har løyet for seg selv. Han er hekta, så enkelt er det. Ingen omveier. Ingen utganger.

«Brenn huset ned» er en fortelling om fire unge menn som sammen laget et enestående pønkeband.

Les den – nyt den.

Og etterpå – spill den beste låta du kjenner av The Clash og la verden bli forandra for ei lita stund.

 

Solveig Krystad