Rendulic-dokumentene på mikrofilm

Rettsoppgjøret mot Lothar Rendulic - generalen som brente Finnmark

Gammelt portrett av mann i naziuniform - Klikk for stort bildeEn komplett dokumentsamling fra rettsoppgjøret mot nazigeneralen som brente Finnmark og Nord-Troms er for første gang på plass i Norge. Det er Hammerfest bibliotek som nå kan gi interesserte lesere og forskere et autentisk innsyn i det som skjedde da den nordlige landsdelen ble lagt øde høsten 1944 og vinteren 1945.

Mikrofilmsamlingen i bibliotekets katalog

«Øverstkommanderende for Lapplandsarmeen, generaloberst Lothar Rendulic, ble stilt for en amerikansk militærdomstol i Nürnberg, men saksdokumentene forsvant i 1948 og har siden ikke vært tilgjengelig for forskning i Norge. Jeg har derfor med støtte fra institusjonen Fritt Ord kjøpt inn en komplett kopi på mikrofilm fra det amerikanske riksarkivet i Washington og håper at det vil bidra til en økt forståelse av det som skjedde i nord den dramatiske krigshøsten i 1944», sier forfatteren Alf R. Jacobsen Jacobsen har blant annet brukt dokumentene som utgangspunkt for sin siste bok om krigen i Arktis, «Nikkel, jern og blod».

Materialet biblioteket har fått ansvaret for, består av 48 ruller mikrofilm, som er avfotograferte dokumenter fra rettsoppgjøret.

Bilde: Av Bundesarchiv, Bild 146-1995-027-32A / Krucker / CC-BY-SA 3.0, CC BY-SA 3.0 de, Wikimedia Commons

 

Les også