Norges nordligste frøbibliotek: Kvalsund frøbibliotek

Frøbibliotek er populære tilskudd ved mange folkebibliotek i Norge, og de finnes flere steder i det langstrakte landet vårt. Men det finnes ikke så mange nordpå, og fram til 2024 fantes det kun ett frøbibliotek i Finnmark; på Alta bibliotek. Den 20.mars 2024 ble Kvalsund frøbibliotek høytidelig åpnet med snorklipping og foredrag av landbrukskonsulent Mari Moen Erlandsen fra Hammerfest kommune. Dette er per i dag Norges nordligste frøbibliotek, og den andre frøbiblioteket i hele Finnmark!

Hva er et frøbibliotek og hvordan fungerer det?

En hånd løfter en frøpose merket "Ruccola" fra en skuff med frøposer - Klikk for stort bilde

Et frøbibliotek fungerer på samme måte som et vanlig bibliotek, men i stedet for bøker låner man frø. Dette er altså et eget lite bibliotek hvor du kan låne med deg frø til dyrking hjemme. Når høsten kommer, høster du frø fra plantene dine og leverer tilbake til frøbiblioteket.

Det er dessverre ikke alltid sånn at alle frø som blir sådd, spirer og blir til en plante. Og det er ikke alltid man får så mange frø ut av det man har dyrket. Nettopp her skiller frøbiblioteket seg fra et vanlig bibliotek, ved at man ikke levere noe tilbake for å kunne låne frø. Vi håper likevel det blir levert tilbake frø, fordi dette er gunstig ettersom dette er frø som kommer fra lokale planter. Det vil si planter som det har vært suksess med å dyrke i nærmiljøet, og som det derfor er stor sannsynlighet for at vil kunne spire og trives igjen.

Kanskje har du frø til overs hjemme etter egen såing? I en frøpakke kan det være flere frø enn man selv kanskje hadde rom for. Da kan du ta med deg frø du har til overs og levere på biblioteket, slik at noen andre kan få glede av dem! Husk å merke posen med dato eller årstall for når de ble åpnet, slik at vi vet hvor gamle frøene er.

Frøbiblioteket brukes på følgende måte:

  1. Finn de frøene du ønsker å ta med deg i skuffene på frøbiblioteket.
    (Av hensyn til andre som kommer etter deg, anbefaler vi 1 pose per sort frø (per person), slik at også andre får muligheten til å kunne få med seg en pose hjem).
  2. Skriv ned hvilke frø du tar med deg i frøbiblioteksboka. Skriv også navnet ditt eller lånekortnummeret ditt, samt dato. Lykke til!
  3. Dyrk hjemme og høst frø.
  4. Legg de høstede frøene i en liten (papir)pose eller lignende, merk med navn på planten og dato/årstall, og lever inn på frøbiblioteket i Kvalsund.

For tips til dyrking, høsting og hva du kan gjøre med plantene og grønnsakene du har dyrket, anbefaler vi å ta en titt i bibliotekets boksamling for tips og informasjon!