Skjulte bokskatter kommer frem

Om billedbokhylla

Mange gode billedbøker blir gamle og utslitt og forsvinner fra både bibliotek og bokhandler.

Nå er en god del av disse bokskattene likevel blitt tilgjengelig via internett.

Nasjonalbiblioteket har begynt å skanne norske bøker, deriblant billedbøker, og gjort dem tilgjengelig for alle som har internett i Norge. Dette gjelder bøker frem til og med år 2000.


Kreative sjeler ved BibliotekSystemer i Larvik koblet Nasjonalbiblioteket sine digitale dokumenter til katalog-postene i Bibliofil. En tydelig «knapp» med teksten «Les e-bok»  dukket opp ved mange poster i bibliotek-katalogen, og når du klikket på den, ble du ledet til siden for den skannede boken i Nasjonalbibliotekets base, nb.no.

BibliotekSystemer hadde også ganske nylig gjort bibliotekkatalogen tilgjengelig på smarttelefon og nettbrett, og jeg ble fascinert over muligheten til å få billedboken opp direkte på nettbrettet, via et enkelt søk i katalogen vår.

Så begynte tanken om å lage en egen liste til brukerne, over de billedbøkene som var lenka til Nasjonalbiblioteket. Men, det var mange billedbøker som ikke lenger sto i bibliotekkatalogen, fordi bøkene var gamle og utslitt og kastet. Og da hjelper det ikke med en «Les e-bok»-knapp.

Dette gav meg ideen til å lage en egen «bokbase» av skannede billedbøker. Jeg fikk biblioteksjefen med på ideen, og vi søkte Nasjonalbiblioteket om midler til å lage denne basen. Her er utdrag av teksten fra søknaden som ble innvilget:

Da bokhylla.no kom, ble mange tapte skatter tilgjengelige igjen. Men, det blir ikke samme kosen med høytlesing på sengekanten med en PC-skjerm eller en laptop. Å lese bøkene på et nettbrett, derimot. Lesestund sammen med mor, far eller bestefar på biblioteket eller hjemme, blir også bedre på en liten skjerm man kan holde i hendene. Og foreldrene og besteforeldrene kan få gleden av å lese billedbøkene de selv var glade i som barn. Med bokhylla.no sine billedbøker tilgjengelig som en «app» på nettbrettet, kan barna selv gå på oppdagelsesferd i dette skattkammeret..

Vi kalte basen for Billedbokhylla fordi Nasjonalbiblioteket kalte sitt tilbud for Bokhylla.
Her kan du lese hva Nasjonalbiblioteket skriver om Bokhylla.

Vi har nå fått laget en egen base hvor vi har samlet de elektroniske billedbøkene fra Nasjonalbiblioteket, via vårt biblioteksystem.
Her finner du en liste over billedbøkene vi har samlet så langt, og her kan du selv søke etter forfattere, titler og emner blant disse bøkene

Nasjonalbibliotekets scannede bøker må man være på nett for å lese, enten på en PC, en laptop eller et nettbrett.

Katalogen til Nasjonalbiblioteket er litt vanskelig å finne frem i. Derfor har vi på Hammerfest bibliotek jobbet med et prosjekt, med støtte fra Nasjonalbibliotekets prosjektmidler, for å gjøre billedbøkene i Nasjonalbibliotekets elektroniske bokhylle mer tilgjengelig for barnefamilier, barnehager og bibliotek.

Gi tilbakemelding 

 Dessverre er det ikke alle bøkene som har like god billedkvalitet i de digitale versjonene. Vi regner med at de blir forbedret. Dere som bruker Billedbokhylla kan gi beskjed direkte til Nasjonalbiblioteket om dere vil. Når dere er inne på en bok som har dårlig kvalitet, finner dere et symbol øverst til høyre på skjermen, det er en «i», i en svart snakkeboble. Her ber de om å få tilbakemelding på ting som ikke fungerer.

Det er mange billedbøker som ennå ikke er kommet inn i basen, hverken hos oss eller Nasjonalbiblioteket. Vi vil utvide samlingen vår med ujevne mellomrom, og tar gjerne imot tips fra dere hvis det er bøker dere savner. Husk, foreløpig gjelder det bøker som er fra år 2000 og eldre.