Lynettes reise av Hanne Bramness
Vi møter Evelyn første gang hjemme i Argentina. Her vokser hun opp som den eldste i søskenflokken. Jenta er 12 første gang vi møter henne. Vi følger henne gjennom fire dramatiske år som skal endre henne for alltid.
Livet hjemme i Argentina er preget av glede og harmoni. Evelyn og søsteren går på skole og lever i en varm familie. Som den eldste lærer Evelyn tidlig å ta ansvar. Leserne møter familien i det de starter den lange reisen fra Argentina til England.
Vi møter familien med Evelyn, mor, far Winfred og lillesøster Winnie. De kommer ut av bungaloven ved Michita stasjon. De blir stående på trappen framfor huset en stund som om de stilte seg opp foran de vakre søylene for å bli fotografert for å et bilde fra denne dagen de dro, men et slik bilde finnes ikke. Den rolige atmosfæren blir et minne de bærer med seg, og som preger dem i møte med nye prøvelser gjennom reisen, og etter ankomst England.
Da de kommer til England blir det blir faren deres sendt i krigen i Frankrike. Moren forsvinner også som en trygg omsorgsperson så Evelyn må ta ansvar for seg selv og sine søsken. Alun ble født under overfarten til England. Lynette blir som en mor for sine søsken. Vi følger henne fra å være et barn og frem til en ung voksen jente på 16 år. Hun velger å bli igjen i England når foreldrene og søsknene drar tilbake til Argentina. England er hennes nye hjemland, og hun vil starte fremtiden sin der.
Dette er en varmt og nært bilde av en familie som gjennomgår en syklus fra harmoni til splid og sykdom tilbake til harmoni. Vi lærer mye om det presset menneskene som levde under 2. verdenskrig ble utsatt for.
Gjennom Lynettes hverdag får vi et personlig og sterkt møte om å finne sin egen identitet i en opprørsk tid. Selv om krigsårene var preget av mange traumer var det også en tid med sterkt samhold og kjærlighet. Språket i boka er varmt og personlig, og hendelsene blir beskrevet på en realistisk måte. Leseren får et variert og godt tidsbilde av denne perioden som fremdeles er en viktig del av vår felles historie og kultur. Boka kan varmt anbefales enten som stillelesing, eller som del av et opplegg om krigen.