Du, jente! av Fatima Sharafeddine
Hovedpersonen i denne romanen heter Faten. 15 år gammel er hun best i klassen. Så må hun slutte og begynne å arbeide. Hun får jobb som hushjelp hos en familie i Beirut. Faten drømmer om utdannelse og frihet til å bestemme over sitt eget liv.
Faten er ei modig og sterk jente som klarer å bevare troen på seg selv og sin egen fremtid til tross for mange utfordringer og fordommer fra menneskene rundt henne. For oss som er oppvokst i Norge er det naturlig å tenke at jenter skal få gå på skole. Libanon er mer preget av et tradisjonelt kvinnesyn.
Du, jente er en roman der ei ung tenåringsjente har fortellerstemmen. Det at historien blir fortalt ut fra hennes ståsted, gjør den mer personlig og nær. Vi har alle vært ungdom på leting etter vår egenart. Hvem er vi, og hva ønsker vi å oppnå i livet. Gjennom sin kamp for å få utdanning, blir Faten et forbilde for alle som vil bruke evnene sine.
Libanesiske Fatime Sharafeddine er en av de mest anerkjente barne - og ungdomsforfatterne innen arabisk både i Midtøsten og resten av verden.
Vi som lesere har mye å lære av denne fortellingen. Bok gir oss et nært og personlig bilde av Faten. Men fortellingen handler også om vennskap. Dala er på Fatens alder, hun drømmer om å bli arkitekt, men foreldrene vil gifte henne bort. Det kommer nye kandidater flere ganger gjennom fortellingen. Dala og Faten utvikler et nært vennskap, og de er hverandres beste støttespillere.
Boka handler også om kjærlighet. Faten forelsker seg i nabogutten. Jenter i Libanon kan ikke treffe gutter uten at familien har godkjent det. Igjen utfordrer hun etablerte sannheter.
Dette er en sterk fortelling som gir et godt innblikk i hvordan unge jenter lever i Midt-Østen. Den er et fint utgangspunkt for å diskutere etikk og kjønnsroller. Boka kan for eksempel brukes i samfunnsfag og religion.