Realistiske romaner

Her på læringssenteret har vi mange realistiske romaner. Disse fortellingene tar opp problemstillinger som ungdom kan gjenkjenne fra sine egne liv. Du kan også få innblikk i utfordringene til ungdom som lever i en annen kultur. Personskildringene er troverdige og sammensatte. Det samme er tilfelle med hvordan miljøet beskrives.

Du, jente! av Fatima Sharafeddine

Bokforside - Klikk for stort bilde

Hovedpersonen i denne romanen heter Faten. 15 år gammel er hun best i klassen. Så må hun slutte og begynne å arbeide. Hun får jobb som hushjelp hos en familie i Beirut. Faten drømmer om utdannelse og frihet til å bestemme over sitt eget liv.

Faten er ei modig og sterk jente som klarer å bevare troen på seg selv og sin egen fremtid til tross for mange utfordringer og fordommer fra menneskene rundt henne. For oss som er oppvokst i Norge er det naturlig å tenke at jenter skal få gå på skole. Libanon er mer preget av et tradisjonelt kvinnesyn.

Du, jente er en roman der ei ung tenåringsjente har fortellerstemmen. Det at historien blir fortalt ut fra hennes ståsted, gjør den mer personlig og nær. Vi har alle vært ungdom på leting etter vår egenart. Hvem er vi, og hva ønsker vi å oppnå i livet. Gjennom sin kamp for å få utdanning, blir Faten et forbilde for alle som vil bruke evnene sine.

Libanesiske Fatime Sharafeddine er en av de mest anerkjente barne - og ungdomsforfatterne innen arabisk  både i Midtøsten og resten av verden.

Vi som lesere har mye å lære av denne fortellingen. Bok gir oss et nært og personlig bilde av Faten. Men fortellingen handler også om vennskap. Dala er på Fatens alder, hun drømmer om å bli arkitekt, men foreldrene vil gifte henne bort. Det kommer nye kandidater flere ganger gjennom fortellingen. Dala og Faten utvikler et nært vennskap, og de er hverandres beste støttespillere.

Boka handler også om kjærlighet. Faten forelsker seg i nabogutten. Jenter i Libanon kan ikke treffe gutter uten at familien har godkjent det. Igjen utfordrer hun etablerte sannheter.

Dette er en sterk fortelling som gir et godt innblikk i hvordan unge jenter lever i Midt-Østen. Den er et fint utgangspunkt for å diskutere etikk og kjønnsroller. Boka kan for eksempel brukes i samfunnsfag og religion.

En del av meg av Maren Engelschiøn

Bokforside - Klikk for stort bilde

"Og likevel er alt endret. Etter to og en halv uke i USA føltes det som jeg er på vei til å bli en annen. Verden jeg lever i er heller ikke helt sånn som jeg trodde den var. Det kryr av mørke hjørner, som jeg ikke har kontroll over, til og med inni meg selv."

Ida har alltid følt seg utenfor i familien. Det var moren, søsteren og Ida. Hun fikk aldri møte faren sin. Han var indianer og professor på et universitet i Minesota der moren hadde studert for 19 år siden. Så får hun vite at faren hadde to sønner fra før, og hun bestemmer seg for å finne dem. Hun melder seg på et sommerkurs ved det samme universitetet, drar til USA og starter letingen.

Men møtet med indianerne, med nye venner og ikke minst med Will, gir Ida  en helt annen sommer enn forventet.

Dette er en spennende bok som kan passe både for gutter og jenter. Ida er ei ung jente som leter etter sin identitet. Hun ønsker å bli kjent med faren sin og hans sønner.

Selv om mye av handlingen skjer i løpet av en sommer, er mye som skjer. Boka handler om vennskap, og kjærlighet. Ida får ny kunnskap om fortiden sin og det gir henne mulighet for å se fortiden sin i et nytt lys. Hun får vite hva som virkelig skjedde. Mange hendelser har vært sløret i løgn fordi voksne har vært mer opptatt av å trygge sin egen tilværelse i nåtiden og for fremtiden.

Ellers er jeg ikke noe menneske av Agnar Lirhus

Bokforside - Klikk for stort bilde

Denne romanen er realistisk. Hovedpersonen er Mathilde. Hun går på ungdomsskolen. Denne boka er verdt å lese fordi historien er sterk, og vil berøre deg. Hovedpersonen er Mathilde. Hun er en av de stille jentene som lett kan falle litt utenfor det sosiale.

Boka forteller mye om det sosiale spillet som gjelder mellom unge jenter. I denne boka ser vi at kampen for å bli akseptert, kan være rå og brutal blant jenter. De jentene som plager Mathilde fremstår ytre sett som vellykkede og ressurssterke. De forfremmes til helter etter at de reddet Matilde fra å hoppe ut i den frådende elva. 

I historien blir vi kjent med ungdommene i ulike sitasjoner som unge mennesker lett kan gjenkjenne fra sitt eget liv. Selv i glade situasjoner, skinner mørke undertoner gjennom. En grusom og tankevekkende scene utspiller seg etter feiringen av Mathildes bursdag. Personene er skildret på en troverdig måte.

Boka kan leses av både gutter og jenter. Den er godt egnet dersom man ønsker å sette fokus på mobbing. Temaet er alltid aktuelt, og alle har et ansvar for å bry seg. Boka handler om vennskap. Den gir også et godt innblikk i hvor viktig det er for alle å bli sett og verdsatt. 

Skilpadder hele veien ned av John Green

Bokforside - Klikk for stort bilde

Aza Holmes prøver virkelig.  Hele tiden. Hun prøver å være en god venn, en god datter, en god student og - kanskje også en god detektiv. Men det er ikke lett når hun på samme tid har hodet fullt av tankespiraler som vanskeliggjør hverdagen og sosial omgang med andre mennesker. 

John Green har blitt verdenskjent for sine skildriner av ungdom som skiller seg ut, og i Skilpadder hele veien ned møter vi kanskje Greens sterkeste karakterskildring til nå. Med stor innlevelse skildres en ung kvinne med OCD og hennes kamp for veien inn i en såkalt normal tilværelse. 

Bli med inn i en fortelling om livslangt vennskap, Star Wars fan-fiction, en forsvunnen millionær og den første store kjærlighet, som ikke blir lettere å håndtere når man samtidig har psykiske utfordringer. 

Personene vi møter er elever på videregående skole. Mange unge lesere vil derfor kjenne seg igjen i denne settingen. 

Dette er ikke oss av Neda Alae

Bokforside - Klikk for stort bilde

Hovedpersonen Sanna bor sammen med faren sin. Sanna vokser opp som enebarn. Barndommen hennes var god. Hun hadde et nært forhold til både mora og faren sin. Jenta ble sett og verdsatt og fikk være med på ting som ungdom gjør. Det dramatiske vendepunktet skjer da mora dør. Dette er en sterk og tankevekkende roman. Fortellingen viser hvordan sorg og savn kan endre mennesker. Den kan inngå i et opplegg der man ønsker å sette fokus på disse temaene. 

Rubiks kube og den femte Beatle av Hans Olav Hamran

Bokforside - Klikk for stort bilde

Denne boka er en realistisk ungdomsroman. Handlingen foregår i Fredrikstad. Vi blir med på en tidsreise tilbake til 1980-tallet. Hovedpersonen er Anders. Fortellingen gir et godt innblikk i hvordan tenåringer hadde det på 1980-tallet. Ungdommene i boka er elever på videregående skole. Pølsa, den ene læreren på skolen, har også en viktig rolle i romanen. Anders og kameratene deler interessen for musikk. Særlig Beatles. Vi følger Anders og Pølsa på reise i England for å møte de gjenlevende Beatles medlemmene. 

Romanen handler om å være ungdom. Selv om handlingen er lagt til 1980 - tallet, er det mange fellestrekk som dagens unge vil kjenne igjen. Forfatteren gir sammensatte personskildringer. Karakterene fremstår som troverdige. Gjennom fortellingen er det mange høydepunkt. Det mest dramatiske skjer er selvmordet til Anders sin mor. 

Boka er en oppvekstroman som passer både for jenter og gutter. Den er også interessant for voksne lesere. 

Hest, hest tiger, tiger av Mette Eike Neerlin

Bokforside - Klikk for stort bilde

Denne boka er ein realistisk ungdomroman. Hovedpersonen er Honey. Hun er ei ungjente som lever sammen med mor og systera Mikala. Systera er psykisk utviklingshemma. Lesarane får eit godt innblikk i det litt uvanlege forholdet mellom dei to jentene. Honey er ei snill og omteksam jente som tek mykje ansvar for at alle kring ho skal ha det bra. Livet er fullt av tilfeldige hendingar. Honey tar ein dag feil buss.