Da vi var yngre

I «Da vi var yngre» blir vi kjent med Ivor og kompisene Marco, Arjan og Jonas og deres hverdag i Oslo. Ivor gjorde det bra på skolen og skulle bli advokat og eie et eget advokatfirma sammen med hans beste venn og støtte Marco, men når livet skjer og rusen tar overhånd kan planer brått bli til gamle drømmer. Guttene har ulike kulturelle bakgrunner, men de er bundet sammen av et sterkt brorskap og en felles drøm om å finne balansen og eie sitt eget liv. De støtter hverandre i tykt og tynt, men må også sette hverandre på plass om noen er på vei over det alltid nære stupet. 

av Oliver Lovrenski

I «Da vi var yngre» blir vi kjent med Ivor og kompisene Marco, Arjan og Jonas og deres hverdag i Oslo. Ivor gjorde det bra på skolen og skulle bli advokat og eie et eget advokatfirma sammen med hans beste venn og støtte Marco, men når livet skjer og rusen tar overhånd kan planer brått bli til gamle drømmer. Guttene har ulike kulturelle bakgrunner, men de er bundet sammen av et sterkt brorskap og en felles drøm om å finne balansen og eie sitt eget liv. De støtter hverandre i tykt og tynt, men må også sette hverandre på plass om noen er på vei over det alltid nære stupet. Til tross for den harde virkeligheten de lever i er det fortsatt plass til gode tider med ekstra penger der det største problemet er at deres kulturelle forskjeller hindrer dem i å bli enige om hvilket land som har den beste maten.

«så basically den lille spørsmålet hva skal vi spise, ble til verdens største beefen om hvems hjemland er best, for først arja sa han vil ha indisk, men marco bare, nei, bariis iyo moos, og da jeg måtte riste på hode, jeg sa, gutta glem det, i dag det er kroatisk, og så bynte krigen med orda midt i gunerius, og vi nesten hadde starta ny arabiske våren da brått jonas ropte med lyseste lille stemmen, hva med meg hæ, jeg vil ha f-f-fenalår, så vi bare, hva fenalår, og han tok arma på kryss og sa, fenalår, det er n-nasjonalrett, ikke vær rasister»

Lovrenski har skrevet en skikkelig god oppvekstroman om et beinhardt miljø der penger og overlevelse står i sentrum. Vi får et innblikk i sårbarheten som kan finnes bak en tøff fasade som gir leseren en bedre forståelse av hva som kan være grunnen til at så mange unge havner i miljøer preget av dop og vold. Han skriver med varme og humor på sosiolekt, heldigvis med ordliste bakerst i boka. I lydbokversjonen av romanen er det forfatteren selv som forteller, ikke leser, historien som tilfører en ekstra dybde og autentisitet. Lovrenski som bare er 19 år ble nylig tildelt Bokhandlerprisen som gjør han til tidenes yngste mottaker av prisen, i tillegg er boka nominert til Brageprisen. «Da vi var yngre» er en eksepsjonelt god debut som slår an hos både yngre og eldre. Dette er boka for folk som vil utvide sitt urbane ordforråd, for de som ikke liker å lese og ikke minst for de som vil lese/lytte til en særegent god bok. Ikke nøl med å sette deg på venteliste på Hammerfest bibliotek eller i Bookbites.

Anbefalt av barne- og ungdomsbibliotekar Karine