Romanen Gjestene av Agnes Ravatn ble utgitt i 2022 og var nominert til Bokhandlerprisen samme år. Boka er en forviklingsfortelling som tar opp temaer som klassereise, ulikheter og misunnelse i samtidens norske hyttefelt. Hovedpersonen er Karin, en kommunalt ansatt som får låne en hytte av en tidligere klassekamerat. Det er sommer, sol og svaberg, men Karin klarer ikke å legge fra seg mindreverdighetskomplekset sitt og misunnelsen hun kjenner på. Det irriterer henne at mannen hennes, Kai, ikke tenker over at de ferierer i en hytte i millionklassen, når de selv ikke engang har råd til en enkel hytte. Det topper seg for Karin når hun tilfeldigvis møter på en av hyttenaboene, et hovmodig forfatterpar med hus i Stockholm, som ber henne holde seg unna deres private grunn. For Karin er dette dråpen som får begeret til å renne over. Provosert biter hun tilbake og lyver om at hun er den nye eieren av luksushytta bak svaberget. Dette går fint, fram til forfatternaboen dukker opp igjen og inviterer sine «nye naboer» på middag for å bli bedre kjent. Karin og Kai spiller løgnen videre, men hvor lenge klarer de å holde det gående før de blir tatt? Og om de ikke blir det, så er det jo egentlig ganske deilig å kunne være «eieren» av en luksushytte, omså for bare en kort stund. For hvor galt kan det egentlig gå?

Gjestene er en kort roman som jeg vil beskrive som et psykologisk drama. Fortellingen er godt strammet til, spennende og medrivende, og hvor det går raskere og raskere å bla om sidene mot slutten. Sjalusi, klassereise og å sammenligne seg med andre, er ikke ny tematikk i romanverdenen. I Ravatns roman derimot lar hun dette utspille seg i overklassen og middelklassen anno 2022, og hun fanger tidsånden skremmende godt. Karin irriterer seg nemlig over alle tegn som forteller henne at hun er fra en lavere klasse enn de rundt seg, i alt fra hytta som er tegnet av Snøhetta til den hjemmelagede ramsløkpestoen som den prisvinnende Stockholmsforfatteren i nabohytta serverer.
Dette er mesterlig underholdende samfunnskritikk kledd i en stramt skrevet roman. Og det overasker meg hvordan boken evner både å underholde leseren gjennom de til tider komiske forviklingene og plutselige vendingene, samtidig som den gir leseren mye dybde å reflektere over. Kanskje bør ikke Ravatns evne til å balansere dette komme som en overraskelse i det hele tatt, ettersom hun er forfatteren bak flere kritikerroste og bestselgende bøker, blant annet Fugletribunalet fra 2013. Ravatn er en forfatter som bør være på radaren din om du setter pris på god, norsk samtidslitteratur, og dersom du ikke har lest noe av henne fra før er Gjestene et fint sted å starte. God fornøyelse!
Anbefalt av bibliotekar Regine K. Nordseth
Publisert av Tommy René Thomte
Sist endret 27.03.2025 13.18