Herr Nakanos forretning for avlagte gjenstander

«Herr Nakanos forretning for avlagte gjenstander» av Hiromi Kawakami handler om en liten bruktbutikk i Tokyo og dets ansatte. Vi følger hovedpersonen Hitomi, romanens forteller, som søker jobb i butikken, og blir gjennom henne kjent med brukthandleren, herr Nakano, hjelpemannen Takeo og kunstneren Masayo, herr Nakanos søster. Boken kretser rundt disse fire, de merkverdige gjenstandene som på ulikt vis finner veien til bruktbutikken og selges der, samt om menneskene og historiene til de som kommer innom. Dette inkluderer mysteriet rundt herr Nakanos bankturer, små turer til auksjoner som selger verdifulle antikviteter, hjemmebesøk hos gamle damer som må sjarmeres før et godt salg, og stopp på lunsjkroer med vann-i-munnen-beskrivelser av japansk matkultur.

Kawakamis bok følger små og store hverdagslige øyeblikk som blandes sammen i et sammensurium av fortid, nåtid, erindringer og observasjoner. Dette er en bok det er lett å komme inn i, da leseren kastes rett ut i handlingen fra første side. Boken er lettlest, ettersom både handling og språk flyter godt. Og nettopp den naturlige flyten og de fargeleggende beskrivelsene vil jeg trekke frem som bokens styrke. Kawakamis beskrivelser gjør at hodet fylles av levende, detaljerte bilder av de små og store scenene og som leser føler jeg at jeg nærmest deltar i hverdagslivet i Tokyo sammen med dem. Dette er med andre ord en perfekt bok å forsvinne i.

Det er lett å trekke paralleller mellom Kawakami og Haruki Murakami. Ikke fordi de begge er suksessfulle japanske forfattere, men fordi skrivestilen deres og andre elementer ved bøkene deres kan minne om hverandre. Begge beskriver for eksempel hverdagslige scener godt, særlig scener som gateliv, matopplevelser og møter mellom mennesker. Fortellingene deres sirkler gjerne rundt karakterer som på et eller annet vis skiller seg ut fra normalen, og de er ofte både merkelige, mystiske og kan være vanskelige å få grep om. Men der Murakami ofte velger å veve surrealistiske trekk inn i historiene sine, forholder Kawakami seg mer til realismen, og hun skriver dessuten med en tydeligere varme om karakterene sine. Om du synes Murakami kan bli for sært, men liker stemningen i bøkene hans, vil jeg varmt anbefale Kawakami i stedet. «Herr Nakanos forretning for avlagte gjenstander», samt flere bøker av Hiromi Kawakami, finner du på Hammerfest bibliotek.

Anbefalt av bibliotekar Regine Kjeldsberg Nordseth.