Tekstene i boken om Sitter er skrevet av kunsthistorikere og kunstanmeldere, som professor emeritus Gunnar Danbolt, samt fotografen Morten Krogvold. Danbolt er en av forfatterne med mer tyngde, noe teksten hans også bærer preg av. Hans klassiske kunsthistoriske fortolkningstekst av Sitters malerier fra perioden 1952-2006 er et av bokens høydepunkter. Danbolt plasserer kunsten hennes inn i sin samtid og drar sammenlikninger til andre kunstnere med stø hånd.
Boken er ikke en tung kunstnerbiografi, og heller ikke en kaffebord-bok kun med bilder av kunsten. I stedet er det en forholdsvis lett bok, som diskuterer og tematiserer Sitters kunst, samtidig som leseren får innblikk i hennes påvirkninger så vel som påvirkningskraft. Formatet og størrelsen er som en oppslagsbok for kunst, noe som gjør at maleriene kommer bedre til sin rett og teksten oppleves porsjonert. Dette er ikke en bok som man må være kunsthistoriker for å lese, men for de som har en viss kjennskap til kunstverdenen og er en observant leser, byr boken også på mer dyptgående kunnskaper og krydder. Den inneholder flere dokumentariske bilder fra Sitters liv, men også bilder av et stort antall av hennes malerier, hvorav flere av disse i dag befinner seg i private samlinger.
Som kunstner viste Inger Sitter tidlig et stort talent og begynte allerede som 15-åring ved Statens kunstakademi i Oslo, hvor hun senere også skulle bli Norges første kvinnelige professor. Sitter var en pioner på flere måter; ikke bare som professor eller i sitt kulturpolitiske arbeid, men hun kan også beskrives som en pioner innenfor kunsten. Sitter sto nemlig i front i arbeidet med å bringe abstrakte malerier inn i den norske kunstverdenen. Hennes lange og spennende karriere blir gått grundig gjennom i boken, men den streifer også innom Sitters privatliv. På slutten fører Sitter nærmest ordet selv i et transkribert intervju. Stemmen hennes er tydelig, noe som kan sies å oppsummere Sitters liv i norsk offentlighet.
Noe jeg vil fremheve med boken er valget av bilde som dekker innsiden av omslaget. Bildet viser et landskap fra Larvik, hvor kunstneren sitter og tegner skisser av svaberg. Det store svart-hvitt fotografiet fyller hele rammen og kan derfor enkelt sammenlignes med bildene hennes lenger inne i boken. Det er da lett å se at svabergene har vært en inspirasjonskilde for Sitter, ettersom formspråket deres hentes opp igjen i maleriene hennes. Dette er med andre ord en bok som byr på visuelle godbiter også i detaljene, så vel som i innholdet.
Boka kan lånes ved Hammerfest bibliotek.
Anbefalt av bibliotekar Regine Kjeldsberg Nordseth.