av Andreas K. Iversen
Den norske krigshelten Max Manus er ikke en ukjent person i norgeshistorien og de fleste av oss har enten lest om han i historiebøker, lært om han på skolen eller sett filmen om han fra 2008. Nå finnes historien hans i tegneserieform, noe som er genialt for å tilgjengeligjøre en viktig del av krigshistorien for barn og unge.
I tegneseriebiografien lærer vi kort om Max Manus’ oppvekst, reisene og arbeidet han gjorde før han kjempet mot russerne i den finske vinterkrigen. Da han kom til Norge igjen var okkupasjon i full gang, og det fantes ikke tvil i Manus at her måtte noe gjøres. Max Manus eller Max Flaks som han ble kallt klarte å unnslippe arrestasjon, etter å ha blitt tatt for ulovlig avisarbeid, ved å hoppe ut av et vindu. Etter å ha rømt fra sykehuset går ferden til Sverige og videre til England hvor han får trening i kompani Linge. Deretter returnerer han til Norge hvor han og Oslogjengen bestående av bl.a. Gregers Gram, Gunnar Sønsteby kan starte sine sabotasjeaksjoner mot nazistene. Det er her den vireklige spenninga starter. Forfatteren formidler på en god måte de livsfarlige sabotasjeaksjonene med en liten dose humor, uten å dekke over feilslåtte aksjoner, dramatiske skuddvekslinger og ikke minst torturen og henrettelsene av de som ble tatt.
Historien er lettlest og spennende, og kan godt benyttes i skolen til undervisningsopplegg. Det er fortsatt mange som mener at tegneserier ikke er et godt alternativ for lesetrening, men det er helt det motsatte, spesielt nå som barn og unge oftere sliter med oppmerksomheten i en mobildominert hverdag. Trenden er også at mange romaner blir utgitt som tegneserier eller grafiske romaner.
“Max Manus” er nominert av juryklasser på 5., 6. og 7. trinn til Bokslukerprisen 24/25 og er per nå 1 av 5 superfinalister. Det skal sies at boka ble slukt av både 31-åringen og 38-åringen i jula her hjemme og den er nå sendt videre med 8-åringen. Boka er også vinner av ARKs barnebokpris 2024.
Boka finner du i barneavdelinga på Hammerfest bibliotek
Anbefalt av Karine