Skråpånatta

«Skråpånatta» (2023) er den avsluttende og siste boka i den mesterlige Søsterklokketrilogien om slekten Hekne på Butangen i Gudbrandsdalen. Sammen med «Søsterklokkene» (2018) og «Hekneveven» (2020) strekker den vidtfavnende fortellinga seg over flere århundrer, og vil sannsynligvis bli stående som Lars Myttings hovedverk.

Tittelen henviser til den mytiske Hekneveven, som spår at det vil komme en dommedagsnatt som skal utslette den kjente verden og skrape jorden ned til bart fjell. Ettersom vi i «Skråpånatta» går inn i handlinga i 1936, vet leserne hvilke historiske hendelser som er nært forestående. Andre verdenskrig utgjør bakteppet for folket på Butangen og får spesielt konsekvenser for Astrid Hekne, barnebarn av den første Astrid på Hekne som døde i barsel i 1881. Sammen med den aldrende presten Kai Schweigaard går hun gjennom mange prøvelser i møte med den nye tida og dens representanter.

Forfatter: Lars Mytting. Sjanger: historisk roman

Selv om tidene skifter på Butangen, er det stadig hendelser fra 1600-tallet som hvisker i bakgrunnen og påvirker liv og skjebner for menneskene der. De sagnomsuste tvillingsøstrene Gunhild og Halfrid, som både fikk Søsterklokkene i kirka oppkalt etter seg og vevde den profetiske Hekneveven, gir ikke prest Schweigaard sjelefred. I tillegg til dommedagsnatta viser også Hekneveven hvordan den siste presten på Butangen skal dø. Han fanges i sin egen dødsprofeti og blir besatt av å tolke mønstrene i veven. I «Skråpånatta» kommer det endelige oppgjøret og grubleriene kan opphøre for Kai Schweigaard.

«Skråpånatta» er en monumental avslutning på en fabelaktig skrevet historie. Det er møtet mellom gammel og ny tid, brytningen mellom nye ideer og mørkt slit, sterke viljer og tro mot overtro. Det er slekters gang og søsken som skilles og kommer sammen igjen, angiveri og skjebnesvangre valg. Jeg vil spesielt trekke fram språket som en stor aktør i boka og trilogien som helhet. Dialektinnslagene gjør at karakterene framstår levende for oss. Jeg hørte boka som lydbok i bibliotekappen Bookbites, der Lars Mytting leser selv. Å lytte til den rolige, stødige gudbrandsdalsdialekta tilførte en ekstra dimensjon til historien. Om ikke «Skråpånatta» ligger under juletreet ditt i år, kan du skrive deg på venteliste hos oss på biblioteket.

Anbefalt av Inger-Johanne, Hammerfest bibliotek.