Av Håkan Nesser, 2009. 274 sider, Piratforlaget. Sjanger: roman i krysningspunktet mellom krimmysterium og magisk realisme.
De fleste kjenner Håkan Nesser (født 1950) som en av de mest kjente krimforfatterne Sverige kan skilte med. Seriene hans om førstebetjentene Van Veeteren og Gunnar Barbarotti har vært bestselgende bøker i en årrekke. Jeg synes imidlertid en av Nessers frittstående romaner er en av hans beste, selv om den ikke er fri for verken mord eller mysterier. I tillegg spiller det lokale folkebiblioteket en sentral rolle, og det kan vi jo absolutt like.
Carmine Street åpner slik: «Vi kom til New York med fire stappfulle kofferter og to tomme hjerter». Vi er ekteparet Erik og Winnie, henholdsvis forfatter og kunstner. De kommer til New York og bosetter seg på Carmine Street for å starte på nytt og komme over tapet av sitt eneste barn, datteren Sarah. Hun har forsvunnet fra familiens hjem på mystisk vis, og foreldrene har lett etter henne uten resultat i sytten måneder. Erik begynner å gå på det lokale biblioteket, der han forsøker å komme i gang med skrivingen igjen, mens Winnie innretter et atelier hjemme i leiligheten for å jobbe med kunsten sin. På hver sin kant treffer Erik og Winnie ulike mennesker som viser seg å ha gåtefulle forbindelser både til hjemlandet, forsvinningen og nåtiden. Handlingen skyter fart for alvor da Winnie en dag sier til Erik: «Sarah. Jeg skjønner at hun lever.»
Håkan Nesser er en av Sveriges fineste stilister, der hver setning synker inn i leseren. Han er også en skarp observatør av menneskenaturen. Legg til at han kan kunsten å konstruere en overraskende og intrikat (krim)intrige, og resultatet blir en frydefull leseropplevelse av en psykologisk thriller.
Boka kan lånes på Hammerfest bibliotek.
Anbefalt av Inger-Johanne.