Det åttende livet (Til Brilka)

av Nino Haratischwili (Aschehoug, 2021)

 

Hurra for tykke bøker! Begynner du på denne, har du lesestoff lenge. Her er det hele 1147 sider å glede seg over. Nino Haratischwili er født i Georgia og bor i Tyskland. Hun skriver både på georgisk og på tysk. ”Det åttende livet” ble raskt populær i Tyskland og har fått flere priser.

Boka starter med Stasias fødsel i 1900. Historien blir fortalt av oldebarnet Nitsa, og vi følger de mellomliggende generasjoner gjennom hele 1900-tallet og fram til ca. 2010. Familien driver sjokoladefabrikk i Georgia og har en hemmelig oppskrift på varm sjokolade. Det er bare en person i hver generasjon som blir innviet i hemmeligheten, og drikken har en magisk virkning på alle som får smake, på godt og vondt. Boka kan absolutt betraktes som en slektskrønike, og det er hovedsakelig kvinnene som blir skildret. Men dette er også ei bok om Georgias dramatiske historie. En stat som går fra å være under russisk keiserdømme på 1800-tallet, bli selvstendig stat etter revolusjonen i 1918, bli innlemmet i Sovjetunionen i 1921, og så igjen bli selvstendig stat i 1991. Sjokoladefabrikanten er velstående, vel ansett og har kontakter med politikere og andre med makt. Uten å nevne navn blir både georgiske og sovjetiske ledere beskrevet inngående, deriblant Josef Stalin som jo er født i Georgia.

Til tross for sitt omfang synes jeg at boka er relativt lettlest. Det skjer mye interessant og spennende med hovedpersonene, og deres historier blir hele tiden knyttet til landets utvikling. Så hvis du liker familiedrama og historie, er absolutt dette ei bok for deg.

 

GOD BOK!

 

 

 

Randi Tellesbø

Bibliotekar/Hammerfest bibliotek