Forholdsregler mot haien og andre poetiske betraktninger omkring fisk.

Orkana forlag, år 2000, 95 sider. Forfatter: Ragnar Sandbæk. Sjanger: lyrikk.

 

Tittelen Forholdsregler mot haien kan tyde på at vi har å gjøre med en slags fagbok om fisk eller en overlevelsesguide mot haien, men det er noe så uvanlig, artig og sjeldent som fiskelyrikk. Personen bak diktsamlingen heter Ragnar Sandbæk og er en norsk trålfisker, lærer, fiskeribyråkrat, forfatter, skribent og musiker (i gruppa Dr. Fish) – så den røde tråden i forfatterens liv og virke er åpenbart av det maritime slaget.

Diktsamlingen handler om de viktigste fiskeslagene som svømmer omkring i våre farvann. Det er 85 dikt, eller poetiske betraktninger, om 28 fiskeslag – som også utgjør inndelingen av boka. Hvert fiskeslag har sitt eget kapittel med dikt. Eksempler er «Verdens beste fiskeslag sier de sørpå» (om lyr), «Martin Johnsa-mølje» (om hyse), «Ei bøtte sølv» (om sild) og «Som et slags rektangulært smykke» (om skater). Alle fiskeslagene er oppgitte med sine latinske navn, noe som igjen kan minne om faglitteratur, men det er utvilsomt lyrikk. Her er et eksempel om brislingen:

 

Hundre år

Brisling og olivenolje

så sunt at du blir hundre år

bare du lukter på lokket.

 

Poesien ligger i et skjæringspunkt mellom biologi, oseanografi og gastronomi, med mye kjærlighet til hav og fisk. Diktene er ikke vanskelige å lese, språket er lett, tydelig og dagligdags. For eksempel får vi høre dette om hvittingen:

 

I brennmanetens favn

I den kritiske fasen

gjemmer hvittingungene seg bort

under brennmanetens livsfarlige tråder

går i skjul og blir beskyttet

ikke skadet – ikke forbrent

som oss andre

småbannende på stranden

etter svømmeturen

full av sviende sår

og roper på Eurax-salve.

 

Så: hva er egentlig gode forholdsregler mot haien? Det får vi vite helt til slutt, i epilogen. Hvis du også vil vite det, kan du komme til Hammerfest bibliotek og låne med deg litt fiskelyrikk.

Takk til bibliotekar Arne-Harald Steilbu ved Senja bibliotek som gjorde meg oppmerksom på denne lille skatten av en diktsamling.

Anbefalt av Inger-Johanne, bibliotekar på Hammerfest bibliotek.