Fremtidens araber - Barndom i Midtøsten (1978-1984)

av Riad Sattouf

Bokanbefaling av Isabel Johnsen.

Barndom i Midtøsten (1978-1984) er en selvbiografisk tegneserie roman skrevet og tegnet av den fransk-arabiske Riad Sattouf.

 

Lille Riad er 2 år, med silkemykt platinablondt hår, nesten nyklekket. Moren hans Clementine er fransk og faren hans Abdel-Razak er syrer. Faren til Riad har store drømmer om politikk og rikdom, og fokuserer veldig mye på spesifikt politikken i Midtøsten. Han tar seg en jobb i Libya som lektor under Gaddafis ekstreme styre, og tar med seg Riad og moren. Hvordan er det for en liten familie å skulle bo i Libya, hvor reglene er strenge og rare, maten blir delt ut og du spiser det du får.. De flytter senere til Syria, under Hafez al-Assads styre.

 

Historien er rett og slett fra et lite barns perspektiv, med voksne vinklinger. Hvordan blir Clementine behandlet i Midtøsten? Hvordan er det å bli storebror? Hvordan er det å møte familien sin som snakker et helt annet språk enn deg? Hvordan er forholdet mellom arabere og jøder og hva er en bikkjesønn?

 

Fremtidens araber gir deg et innblikk inn i en kultur veldig forskjellig fra vår egen norske, fra Frankrike til det sosialistiske Libya hvor alle måtte dele og ingen eide eiendom, til Syria med sine strenge regler og sensur.

 

Tegningene er simple og veldig stilisert. Bruk av farger er minimal, men de får utrykt seg godt og karakterene har alle særegne utseende slik at du kjenner igjen de viktigste for historien.

 

Den har til dags dato 5 bøker i serien, men bare 4 av disse har kommet ut på norsk.

 

Bøkene er perfekt for den voksne tegneserie entusiast, men kan godt også leses av eldre tenåringer med interesse for Midtøsten eller tegneserie.