Muttra og meg

Bonnier norsk forlag, 2022. Forfatter: Anne B. Ragde. Sjanger: roman.

Anne B. Ragdes ukonvensjonelle mor begynner å bli et vesentlig innslag i Anne B. Ragdes forfatterskap. Hun trer stadig tydeligere fram gjennom den litterære produksjonen, fra debuten «En tiger for en engel» (oppvekstroman, 1990), til «Arsenikktårnet» (inspirert av morens barndom og oppvekst, 2001), til «Jeg har et teppe i tusen farger» (morens alderdom og død, 2014) og til slutt denne erindringsromanen: «Muttra og meg» fra 2022. Nå er ikke moren en litterær karakter lenger, nå er fiksjonen borte og tilbake står Birte, muttra.

Forholdet mellom Anne og muttra er komplekst og mangefasettert. Birte var en bestemt, belest og bereist dame, ikke ulik det offentlige bildet vi har av Anne B. Ragde selv. I boka skriver Anne B. Ragde om å være Birtes datter og Evas søster, om livene deres sammen og hver for seg, og om det å skrive. Birte var en superrask leser og Annes litterære sparringspartner, en hun alltid kunne få tilbakemelding fra når hun trengte det – en samleser. Hun var håpløs med økonomien, men elsket å stelle til festmåltider og dekket konsekvent på med fine servietter og sparte ikke på noe når hun hadde penger. Det var ikke for ofte i Anne og Evas oppvekst.

Like fort kunne Birte selge alt hun eide og legge ut på lange reiser jorda rundt, fullstendig fryktløs. En stor del av boka handler om de siste reisene Anne og Birte fikk sammen før moren døde, som Anne spanderte fordi hun endelig hadde penger etter suksessen med «Berlinerpoplene» og serien om familien på Byneset. Anne B. Ragde har gjengitt reisebrevene de skrev hjem til familien fra disse turene, og de er regelrett hysterisk artige, men også litt vemodige siden Birte nå er død og borte.

 

Vi har «Muttra og meg» og andre bøker av Anne B. Ragde til utlån på Hammerfest bibliotek.

Anbefalt av Inger-Johanne.