Persepolis

av Marjane Satrapi en moderne biografi

Mange har vel hørt om tegneserien Maus, en biografisk historie om forfatteren selv og hans polske far som forteller om farens liv under andre verdenskrig. Mest kjent for dens valg av katt og mus som skal representere jødene og nazistene, og det er en god og meget sterk fortelling om generasjonstraumer og livet under og etter krigen. Den åpnet opp for at til og med sterke fortellinger kan fremstilles i tegneserier og at tegneserie formatet kan være et fint middel å fortelle om akkurat slike tema. 

Persepolis er også en slik type tegneserie. Den forteller om forfatterens egen oppvekst i Iran under den Iranske revolusjonen og videre om da hun forlot landet som student. Fortellingen er skrevet ut i fra den alderen hun var på ulike tidspunkt. Som barn ser vi en helt annen Marjane og hvordan hennes syn på ting endrer seg etter hvert som hun vokser opp. Boka er en gripende fortelling om hvordan det er å vokse opp i usikkerhet, undertrykkelse og krig, men også om hennes liv etter at hun forlot Iran for å studere og ikke lenger kunne komme seg hjem til Iran, men og om lengselen og ensomheten som omringer livet som studentsom ikke kan reise hjem til sin egen kultur og familie.

Tegneserien er i tillegg i en stil som kan minne om persiske veggrelieff, som er en antikk kunstmetode. Hele tegneserien bærer et preg av Satrapis persiske røtter.

Boka finnes både på norsk og engelsk på biblioteket!

Anbefalt av Ida Kaspara Hyttebakk