Vitenskapens vrangforestillinger: 10 veier til friere forskning

av Rupert Sheldrake (Flux forlag, 2012)

 

Er bevisstheten bare en illusjon skapt av hjernen? Kan bevissthet strekke seg ut over hjernen og nervesystemet? Er materien død? Følger universet fastlåste lover? Er biologisk arv bare genetisk betinget?

Slike og andre spørsmål tar biologen Rupert Sheldrake for seg i boka Vitenskapens vrangforestillinger (En. The Science Delusion), som er skrevet som et motsvar til Richard Dawkins’ bok Gud – en vrangforestilling (En. The God Delusion). I boka drøfter Sheldrake 10 vitenskapelige kjernesetninger, som han mener har blitt dogmatiske trossetninger som vitenskapsfolk i dag tar for gitt. For eksempel at naturlovene er fastlåste, at materie ikke har bevissthet, at biologisk arv er genetisk nedfelt, og at den menneskelige bevissthet er en illusjon som hjernen har skapt.

Gjennom å vise til flere eksempler og forsøk, åpner Sheldrake for at nye innsikter i universet og livet kan erverves, hvis bare vitenskapelig forskning blir frigjort fra det han mener er et reduksjonistisk og materialistisk syn på virkeligheten. For eksempel er et av de viktigste forsøkene, som han viser til, et forsøk som startet i 1920, der rotter skulle finne vei gjennom en labyrint. Formålet var å vise at hukommelse ble lagret i gener, og derved kunne videreføres til etterfølgende generasjoner. Det viste seg at ikke bare etterfølgende generasjoner i samme slekt ble bedre og bedre til å finne vei gjennom labyrinten, men også at rotter rundt omkring på jorda, som ikke var i samme slekt, også ble bedre og bedre på det. Sheldrake drøfter derfor bl.a. om hukommelse kan være annet og mere enn bare spor i hjernen eller genene, men i stedet at den kan gå i arv gjennom morfisk resonans over tid og rom – som en slags kollektiv hukommelse.

Sheldrake tok sin doktorgrad i biologi ved Cambridge universitet, og har skrevet boka med stor respekt for vitenskapen og vitenskapelige metoder, men samtidig med en ergrelse over at mye blir utelukket fra forskningen, på grunn av det han mener er en illusjon om objektivitet som preger mye av dagens vitenskapelighet. Han kommer ikke med bastante sannheter, men ønsker heller å åpne opp for forskning i fenomener som er velkjente men forkastet som vitenskapeligt illegitime områder.

Boken anbefales til alle med interesse i vitenskap – både tilhengere og skeptikere.

Fra baksiden:

«Vitenskapens største vrangforestilling er at den allerede har svar på det meste. At de grunnleggende spørsmålene prinsipielt er løst»

Boken kan lånes på Hammerfest bibliotek.

 

Anbefalt av

Oddbjørn Ørbech Jensen

Bibliotekar, Hammerfest bibliotek