Verdensarvsenter Struves meridianbue

Verdensarvsenter for Struves meridianbue

Struves meridianbue var et teknisk-vitenskapelig samarbeid mellom flere land, ledet av astronomen Friedrich Georg Wilhelm von Struve. Målet var å finne jordens form og størrelse.

  • Om oss

    Verdensarvsenter for Struves meridianbue består for tiden av to ansatte: senterleder Linn A. Christiansen og formidler Ingvild Haraldsdatter Johns. Du finner kontorene våre i Hammerfest i Kirkegata 19, tredje etasje. Ta gjerne kontakt hvis du vil ha mer informasjon om prosjekter vi jobber med, eller om du har andre spørsmål.

    Les mer

  • Quiz: på tur i Finnmark

    18. april er den internasjonale verdensarvdagen, og i år feires det med en ny turkategori hos Perletur: «Struvetoppene». I den forbindelse har vi laget denne tur-quizen. Hvor mange spørsmål klarer du?

    Prøv quizen her

Meridianstøtta sett undenfra, med snø på kuppelen
  • Meridianstøtta i Hammerfest 
    Foto: Linn A. Christiansen

  • For skoler og barnehager

    Vi har laget formidlingsopplegg for skoler og barnehager.
    Les mer

  • Besøk Struves meridianbue digitalt

    Nå kan du oppleve alle de 25 norske målepunktene i 360 grader.

    Klikk her for å prøve

  • Om Struves meridianbue

    F.G.W. von Struve ledet oppmålingsprosjekt 1816 og 1855 for å bestemme jordens form og størrelse. Prosjektet omfattet 265 punkter i ti land. I dag er 34 punkter på UNESCOs verdensarvliste, inkludert fire i Norge: Fuglenes, Lille-Raipas, Luvddiidčohkka og Muvravárri.

    Les mer

  • Hva er verdensarv?

    Kultur- og naturarv av universell verdi som bevares for framtidige generasjoner. UNESCOs verdensarvkonvensjon fra 1972 identifiserer og verner slike steder. Verdensarvlisten er en del av FNs arbeid for fred og samarbeid. Struves meridianbue ble innskrevet i 2005 og er knyttet til FNs bærekraftsmål 11, 12 og 13.

    Les mer