Om Struves meridianbue

Innhold:

 

Riksantikvarens video om Struves meridianbue

  • Ulf-Terje Nyheim Eliassen, tidligere prosjektleder for forprosjektet til verdensarvsenteret, forklarer hva Struves meridianbue er i denne videoen fra Riksantikvaren.

 

De norske målepunktene på UNESCOs verdensarvliste

I Norge finnes det totalt 25 målepunkter som ble brukt i oppmålingen av Struves meridianbue. 15 av dem tilhører hovednettet, mens 10 er en utvidelse av dette og hører til ekspansjonsnettet.  Av disse 25 punktene er fire valgt ut som de offisielle representantene for Struves meridianbue i Norge.

De fire målepunktene er:

 

Klikk på kartet eller listen over for å lese mer om målepunktene.

Klikkbart kart over de norske målepunkteneMeridianstøttenLille RaipasLodikenLodikenMuvravárriMuvravárriMuvravárriMuvravárriLille Raipas

Hvordan måle jordas form

Jorda ser rund ut, men den er ikke en perfekt kule. Den er litt flatere ved polene og litt bredere ved ekvator. Dette skjer fordi jorda roterer. Rotasjonen gjør at massen trekkes utover ved ekvator, mens den presses mer sammen ved polene. Isaac Newton mente på 1600-tallet at jorda måtte ha denne formen, men dette måtte bevises med målinger.

Struves meridianbue var en stor og nøyaktig oppmåling av jordas form og størrelse. Den ga viktig kunnskap om jorda og fikk stor betydning for geovitenskapen.

Triangulering – måling med vinkler

For å finne avstander og kartlegge jordas overflate brukes en metode som kalles triangulering.

Metoden går ut på å måle vinkler mellom flere punkter i terrenget. Ved hjelp av et instrument som kalles teodolitt, sikter man mot et kjent punkt og måler vinklene mellom de ulike stedene. Når flere slike målinger settes sammen, kan man regne ut avstander og få en nøyaktig oversikt over landskapet.

Gammelt måleinstrument i messing - Klikk for stort bilde
En Repsold teodolitt. Foto: Kartverket

Alta basis, en nøkkel for nøyaktig måling

For å beregne avstander i terrenget måtte man starte med en kjent lengde der avstanden mellom to punkter ble målt nøyaktig.  I Alta ble dette gjort med trestaver i en rett linje over et flatt område. Denne strekningen var nøyaktig 2250,689 meter lang.

Fra hver ende av denne linjen målte man vinkler til faste punkter i landskapet. Med disse målingene kunne man, ved hjelp av matematiske beregninger, finne avstanden mellom Alta basis og andre målepunkter. Totalt ble det målt opp ti slike basiser langs hele Struves meridianbue.

Astronomiske observasjoner bekreftet jordas form

For å finne ut hvordan jorda er formet, måtte man også måle forskjellen i breddegrad langs gradmålingsrekken. Dette ble gjort ved hjelp av astronomiske observasjoner. Totalt ble 13 slike stasjoner satt opp, blant annet én på Fuglenes i Hammerfest.

Målingene viste at én breddegrad er 359 meter kortere ved Svartehavet enn ved Finnmarkskysten. Det betyr at jordas krumming blir mindre jo nærmere polene man kommer – noe som bekrefter at jorda ikke er en perfekt kule, men litt flattrykt.

Hvem var oppmålerne?

Struves meridianbue er en transnasjonal verdensarv – det vil si at den går på tvers av landegrenser. Oppmålingen var et av de første store vitenskapelige samarbeidsprosjektene mellom flere nasjoner.

På begynnelsen av 1800-tallet vokste det frem nye vitenskapelige fagområder som krevde internasjonalt samarbeid, standardiserte metoder og presise målinger for å oppnå resultater men kunne stole på. Landmåling ble stadig viktigere fordi nasjonalstatene trengte nøyaktige kart. Men for å produsere nøyaktige kart måtte man forstå jordas eksakte form, altså hvor mye den var flattrykt ved polene. Struves meridianbue var et viktig skritt i denne prosessen.

F.G.W Struves første samarbeidspartner var Carl Friedrich Tenner. Tenner betegnes i dag som grunnlegger av vitenskapelig oppmåling.  Allerede i desember 1815 mottok Tenner en ordre om å gjennomføre trigonometrisk og topografisk oppmåling av Vilna guvernement.  Samtidig med Tenners oppmåling i Vilna, startet Struve med oppmåling nord for Jacobstad / Jekapils til den finske bukten. I 1828 møttes Struve og Tenner, og de ble enige om å implementere og integrere resultatene fra deres oppmålinger. Dette ble publisert i 1832.

Forlengelse av Struves meridianbue, den Russisk-skandinaviske gradmålingsrekken

Ideen om en lengre meridianbue tok form, og fra 1844 startet arbeidet med å få Sverige og Norge til å delta.  Fra Sverige var det astronom Nils Haqvin Selander som ledet oppmålingene. Fra Norge var det Christopher Hansteen som fysiker og astronom.   Hansteen deltok ikke på ekspedisjonene, slik Selander gjorde i Sverige. I Norge var det Klouman, Lundh og Lindhagen som utførte det praktiske feltarbeidet. 

Struves meridianbue går i dag gjennom 10 ulike land. Men ble tidligere kalt den Russisk-Skandinaviske gradmålingsrekke da det på Struves tid kun var Norge og Sverige som var samarbeidspartnere. De øvrige landene lå da under Russland. 

Lokale veivisere og hjelpere hadde stor betydning

De må ha leid inn lokale kjentmenn, signalbyggere / vardebyggere og hjelpere til transport med mer for å bygge 23 varder i Vest-Finnmark, som var et stort område uten utbygd infrastruktur. Det betyr at på 1800-tallet bidro våre forfedre i Hammerfest, Alta og Kautokeino slik at denne store vitenskapelige, samarbeidsbragden ble vellykket.