Fasadeendring

Ved fasadeendring kan kommunale planer og bygningens vernestatus begrense hva som er tillatt å gjøre. Kommunen kan for eksempel ha egne bestemmelser om fargevalg, materialvalg, utforming og størrelse.

  • Ta kontakt med kommunen før oppstart om du er i tvil om hva som er tillatt.

Trenger jeg å søke?

I utgangspunktet er alle fasadeendringer søknadspliktige. Hvis du derimot bare skal gjøre mindre endringer på huset, trenger du ikke å søke. Endringen du planlegger må da være av tilsvarende utforming og størrelse som før. 

Eksempel: Å male yttervegger eller skifte ytterkledning med lik ytterkledning regnes som vedlikehold og krever ikke søknad. Det samme gjelder utskifting av vinduer eller dører med nye av tilsvarende utforming (like for like). Forutsetningen er at bygningens karakter ikke endres, og at man ikke gjør endringer på bærende konstruksjoner. 

Ta kontakt med kommunen før oppstart om du er i tvil om hva som er tillatt. 

Hvis du ikke trenger å søke, er det ingen plikt å varsle naboene. Vi oppfordrer likevel å informere naboer om tiltaket

Dette må du søke om: 

Større fasadeendringer er søknadspliktig. Søknadsplikt kan også inntre dersom endringene bryter mye med husets arkitektur. 

Eksempel: Etterisolering og skifte av kledning til nytt eller annet materiale vil ofte være søknadspliktig. Det samme gjelder bygging av karnapp og utkragede bygningsdeler, takark/takopplett eller lignende. Mindre fasadeendringer på del av et rekkehusanlegg eller en flermannsbolig, og i områder med ensartet utseende, vil som regel være søknadspliktig.

Som hovedregel må søknaden utarbeides av et ansvarlig foretak. Alternativt kan du søke om selvbyggeransvar. 
Hvis du søker selv, er det du som har ansvaret for at lover, forskrifter og planer blir fulgt.

Les mer om fasadeendring hos DIBK

Skal du endre bruken av et rom?

Hvis du endrer fasaden fordi bruken av et rom skal endres, for eksempel fra bod til soverom, må du søke om bruksendring. Fasadeendringen blir da en del av denne søknaden.
   

Artikkelliste