Unngå skabb

Det er meldt om flere tilfeller av skabb i Norge det siste året, også i Hammerfest. Skabb forsvinner ikke av seg selv, og det er derfor viktig å behandle den.
Med enkle tiltak kan du bli kvitt skabb og unngå å overføre den til andre.

Skabb er en hudinfeksjon som klør ekstremt. Den forårsakes av små dyr som kalles skabbmidd. Infeksjonen overføres mellom mennesker, vanligvis ved hudkontakt. Midden bruker noe tid på å bevege seg fra en kropp til en annen og smitter derfor ikke når du håndhilser. Det er mer sannsynlig at du blir smittet av personer som du har mye fysisk kontakt med i lengre perioder av gangen.

Midden bor bare på mennesker, men kan overleve i sengetøy, håndklær og klær i noen dager. Det er mulig å bli smittet ved å håndtere infisert tøy, men dette er uvanlig.

Hvordan er det å ha skabb?

Skabb gir ofte sterk kløe fordi kroppen reagerer med en allergisk reaksjon på midden. Det kan ta flere uker før kløen oppstår. Et annet kjennetegn er utslett som ser ut som små innsektstikk eller småsår. Dersom du klør på utslettet, kan du få skorpebelagte sår. Kløen er ofte verre om natten og når du svetter.

Du kan klø over hele kroppen, men voksne får som oftest bare utslett på noen få steder. Barn får oftere utslett over større deler av kroppen.

Behandling av skabb

Dersom du tror du har skabb, bør du oppsøke fastlegen for undersøkelse. Gi beskjed til familie, venner, skole, barnehage eller andre nærkontakter, om at de bør kontakte fastlege hvis de får kløe.

Har du skabb, trenger du behandling som kan drepe midden.

De fleste legemidlene kommer i kremform eller som lotion. Følg bruksanvisningen i pakningsvedlegget nøye. Dersom du ikke er grundig nok eller bruker produktet feil, kan virkningen utebli.

Det er vanlig å gjenta behandlingen etter 10-14 dager, men dette bør helst foregå i samråd med fastlegen. Legemiddelet Permetrin fjerner skabben hos de fleste, og kan kjøpes reseptfritt på apoteket. Legemiddelet gir sjelden bivirkninger, men kan gi stikkende ubehag, kløe eller rødme i huden. Er kløen plagsom, kan legen forskrive et kløestillende legemiddel.

Kløen kan vedvare i mange uker etter endt behandling, 1-2 måneder er ikke uvanlig. Kløen behøver ikke bety at du fortsatt er smittet, heller ikke at du er smitteførende. I stedet er kløen en naturlig konsekvens av at skabb irriterer huden.

Husstandsmedlemmer og personer som er nære den smittede

Siden skabb kan overføres relativt lett, må de du bor sammen med og kjærester eller sexpartnere også behandles, selv om de ikke har symptomer. 

Det er viktig at alle behandles samtidig. Noen ganger kan behandlingen svikte, hvis behandlingen ikke blir gjennomført grundig nok eller på grunn av ny smitte fordi hele husstanden ikke blir riktig eller tilstrekkelig behandlet. 

Husstandsmedlemmer til kjæreste eller sexpartner skal bare behandles hvis kjæresten eller sexpartneren har fått påvist skabb hos lege.

Begrense videre smitte

Vær nøye med hygienen og hold fingernegler korte og rene.

Sengetøy, håndklær og klær som har vært nær huden, må vaskes ved 60 grader. Tøy som ikke tåler dette, kan henges bort i en uke eller legges i en fryseboks over natta. Større plagg og yttertøy, dyner, tepper, puter og madrasser og lignende, behøver ingen behandling eller desinfeksjon. Midden vil dø etter 2-4 døgn uten kontakt med hud.

Barn som har skabb bør være hjemme fra skole eller barnehage til dagen etter at de har startet med behandling.

Etter effektiv behandling vil kløe og hudforandringer gå over i løpet av seks uker, hvis man ikke blir smittet igjen. Er du usikker på om behandlingen har virket, kan du alltid kontakte fastlegen for vurdering.

Kontakt fastlegen hvis du mistenker at du eller noen av dine nærmeste er smittet av skabb!
 

Kilder

Artikkelliste