2 Overordnede målsetninger
Alkoholloven § 1-1 lyder slik:
«Reguleringen av innførsel og omsetning av alkoholholdig drikk etter denne lov har som mål å begrense i størst mulig utstrekning de samfunnsmessige og individuelle skader som alkoholbruk kan innebære. Som et ledd i dette sikter loven på å begrense forbruket av alkoholholdige drikkevarer».
Kommunens ansvar som lokal bevillingsmyndighet må forvaltes i samsvar med alkohollovens formål. Også folkehelseloven inneholder bestemmelser som gir kommunene plikt til å fremme befolkningens helse, forebygge skader og iverksette tiltak for å møte folkehelseutfordringer, herunder alkohol- og annen rusmiddelbruk jf. folkehelseloven § 4 jf. § 7.
Kommuneplanens samfunnsdel for Hammerfest kommune 2021-2032 fastslår at folkehelse skal være en rød tråd i alt planarbeid. Bedre helse skapes først og fremst gjennom helsefremmende arbeid. Et av målene i kommunens samfunnsplan er at alle opplever trygghet, mestrer hverdagen og har aktive leveår med god helse og trivsel. Dette skal vi oppnå blant annet ved å arbeide aktivt for å forebygge rusmisbruk (se kommuneplanens samfunnsdel s. 16 mv.).
Hammerfest kommunestyre vedtok 07.12.23 oppvekstmiljø som ett av fire hovedsatsningsområder for folkehelsearbeidet i Hammerfest. Rus i hjemmet og i omgangskretsen er en kjent risikofaktor i barns liv. Hovedsatsingsområdene for folkehelsearbeidet skal tas med i arbeidet ved revidering av øvrige kommunale planer (se kommunestyrets sak 122/23).
Klare og tydelige rammer for alkoholforvaltningen og kommunens utøvelse av sitt ansvar som bevillingsmyndighet, samt god intern organisering gjennom rutiner og praksis skal bidra til at vi lykkes i arbeidet for å nå målene.
2.1 Delmål 1: I Hammerfest kommune skal vi føre en alkoholpolitikk som skal bidra til å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader alkoholbruk kan medføre
I Hammerfest kommune skal vi bidra til å begrense de samfunnsmessige og individuelle skader alkoholbruk kan medføre, herunder begrense totalforbruket av alkohol.
Tiltak:
- Føre en ansvarlig og forutsigbar forvaltning av alkohollovens regelverk
- Redusere alkoholbrukssituasjoner, f.eks. gjennom utsatt skjenkestart ifh. til lovens normalordning
- Opprettholde rusfrie soner, herunder skal arrangementer med barn og unge som målgruppe ikke innvilges skjenkebevilling
- Dreie forbruket fra sterke til svake alkoholholdige drikker, herunder f.eks. vurdere om det er behov for særskilte vilkår for bevillingshavere som skjenker alkoholgruppe 3.
- Ved behandling av bevillingssøknader vurdere om det er behov for å stille individuelle vilkår for å ivareta alkoholpolitiske og samfunnsmessige hensyn i den konkrete saken.
2.2 Delmål 2: I Hammerfest kommune skal vi ha et trygt og attraktivt by- og uteliv
I Hammerfest kommune skal vi legge til rette for at omsetning av alkohol skjer i forutsigbare og trygge rammer, både for de som kjøper alkohol og for de som arbeider i næringen. Det skal være trygt å oppholde seg i byen. Å forhindre salg og skjenking til mindreårige, samt hindre overskjenking, skal være en prioritert oppgave.
Tiltak
- Føre en effektiv og målrettet kontroll med utøvelsen av salgs- og skjenkebevillinger
- Ved brudd på alkohollovens regelverk skal kommunen aktivt benytte de sanksjonsmuligheter som lovverket gir, herunder vurdere inndragning av bevilling der lovens vilkår for dette er oppfylt.
- Gjennomføre årlige samarbeidsmøter mellom politiet, utelivsnæringen og kommunen gjennom forumet Trygt uteliv, herunder tilby veiledning i alkohollovens regelverk
- Bidra til forutberegnelighet for næringen, ved at eksisterende bevillinger som oppfyller kravene i denne handlingsplanen, kan videreføres automatisk i neste bevillingsperiode