Alkoholpolitisk handlingsplan 2024 – 2028

9 Saksbehandling

9.1 Generelt

Alkoholloven og forvaltningslovens saksbehandlingsregler gjelder.

Kommunen kan gjennomføre befaring på skjenkestedet før søknad innvilges, dersom søknad eller andre forhold tilsier behov for det.

9.2  Saksbehandlingstid

Alkohollovens saksbehandlingstid for søknader om alminnelig salgs- og skjenkebevilling er inntil fire måneder. Søknad må derfor sendes inn i god tid før planlagt oppstart av ny virksomhet.

Saksbehandlingstid for søknader om enkeltanledning med og uten alminnelig bevilling er inntil tre uker. Søknaden må være innkommet til kommunen innen tre uker før arrangementet skal avholdes. Saksbehandlingstid for søknader om ambulerende bevilling er to uker.

Kommunen kan unnlate å behandle for sent innkomne søknader. Behandling av for sent innkomne søknader medfører et tilleggsgebyr. Gebyrets størrelse fremgår av kommunens gebyr- og avgiftsregulativ.

9.3  Klage

Kommunens enkeltvedtak etter alkoholloven kapittel 3, 4 og 7 samt § 1-8 kan påklages til Statsforvalteren jf. alkoholloven § 1-16.

Dette gjelder i hovedsak vedtak om salgs- og skjenkebevilling, gebyrer og avgifter, prikktildeling og inndragning. Klage på enkeltvedtak sendes skriftlig til Hammerfest kommune.

Der klageretten ved vedtak om prikktildeling ikke er benyttet, kan tildeling av prikker likevel påklages i forbindelse med klage på vedtak om inndragning hvor tildeling av prikker inngår som grunnlag.

9.4  Delegering av myndighet

Hammerfest kommune v/kommunestyret er lokal bevillingsmyndighet og fatter vedtak i alle saker dersom ikke myndigheten er delegert til annet organ. I Hammerfest kommune delegeres myndigheten på følgende måte:

Kommunestyret

  • Vedtar alkoholpolitisk handlingsplan
  • Vedtar hvorvidt eksisterende bevillinger skal fornyes uten ny søknad etter utløp av en kommunestyreperiode, og fastsetter eventuelt retningslinjer for hvilke bevillingshavere som må søke om fornyet bevilling

Formannskapet

  • Avgjør søknader om alminnelige salgs- og skjenkebevillinger
  • Treffer vedtak om inndragning av salgs- og skjenkebevillinger og vedtak om tildeling av prikker i tilfeller tildeling vil medføre inndragning av bevilling
  • Treffer avgjørelse av om det skal tildeles flere eller færre prikker enn lovens normalordning i tvilstilfeller/prinsipielle saker

Kommunedirektøren

  • Avgjør søknader om bevilling for én bestemt anledning, ambulerende bevilling og søknader om endrede vilkår for én enkelt anledning for søkere med alminnelig bevilling
  • Godkjenner søknad om ny styrer og stedfortreder ved eksisterende salgs- og skjenkebevillinger
  • Godkjenner mindre endringer i eksisterende bevillinger, som ikke er av prinsipiell betydning
  • Treffer enkeltvedtak om prikktildeling dersom overtredelsen ikke medfører inndragning av bevilling
  • Treffer avgjørelse av om det skal tildeles flere eller færre prikker enn lovens normalordning i kurante/ikke prinsipielle saker.
  • Treffer midlertidig vedtak om øyeblikkelig inndragning frem til saken er behandlet i formannskapet dersom det er nødvendig grunnet overtredelsens art
  • Inngår avtaler med kontrollører i forbindelse med kontroll av salgs- og skjenkebevillinger og har ansvar for øvrig praktisk administrasjon av dette
  • Administrerer og krever inn gebyr i henhold til alkoholloven med forskrift.