5 Skjenkebevilling
5.1 Innledning
Alle skjenkesteder som skal servere alkohol må ha kommunal skjenkebevilling. Det kan gis bevilling for alle alkoholgrupper (gruppe 1 øl, gruppe 2 vin og gruppe 3 brennevin). Bevillingen gjelder for et bestemt lokale og en bestemt type virksomhet. Det gis ikke alminnelig skjenkebevilling til frisører, helsestudio og lignende virksomheter.
5.2 Skjenketider
Skjenking av alkoholholdig drikk gruppe 1 og 2 kan foregå innenfor følgende tidsrom:
- Alle dager unntatt fredag og lørdag, inne og ute, kl. 10:00 – 01:00
- Fredag og lørdag, inne og ute, kl. 10:00 – 03:00
- Skjenking av alkoholholdig drikk gruppe 3 kan foregå innenfor følgende tidsrom:
- Alle dager unntatt fredag og lørdag, inne og ute, kl. 15:00 – 01:00
- Fredag og lørdag, inne og ute, kl. 15:00 – 03:00
Den 17.05 kan skjenking foregå innenfor tidsrommet kl. 17:00 – 01:00 for alle alkoholgrupper.
For dagene 30.04, 16.05, 26.12 og 31.12 gjelder skjenketider som for fredag og lørdag for alle alkoholgrupper.
Ved overgang til vintertid stilles klokken tilbake fra kl. 03:00 til kl. 02:00. Skjenketiden utløper når klokken bli 03:00 første gang den natten, og utvides ikke med en ekstra time.
Ved overgang til sommertid stilles klokken frem fra kl. 02:00 til kl. 03:00. Skjenkestedene må stenge skjenkingen på det tidspunkt klokken stilles frem, dvs. kl. 02:00. Klokken er da 03:00 etter ny tid.
5.3 Alminnelig skjenkebevilling
Ved vurderingen av om skjenkebevilling skal gis, kan kommunen blant annet legge vekt på følgende:
- Om skjenkestedet fremviser et variert tilbud
- Hvorvidt lokalene er egnede og med god tilgjengelighet for funksjonsnedsatte
- Om stedet har tilfredsstillende bygningsmessig kvalitet og er godkjent av brannvesenet
- Plassering av skjenkestedet. Det skal utvises forsiktighet med å innvilge skjenkebevilling der lokalene ligger i rene boområder, nært skole- og ungdomsmiljøer eller helse- og omsorgsinstitusjoner. Hensyn til bomiljø, synlighet og støy bør vurderes i hvert enkelt tilfelle.
Før skjenkebevilling gis, skal utesteder bekrefte lønnsutbetaling til sine ansatte på minst allmenngjort minstelønn.
Bevillingshavere med alminnelig skjenkebevilling skal delta i samarbeidsforumet Trygt uteliv, se pkt. 10.
Maksimalt antall gjesteplasser i skjenkelokalet, kan ikke overstige maksimalt antall personer tillatt av kommunens brannforebyggende avdeling.
Kommunen kan stille vilkår om aldersgrense ved skjenkestedet. Det kan også stilles vilkår om fysisk avgrensning mellom aldersgrupper inne på skjenkestedet. Dette gjelder spesielt virksomheter som skjenker alkoholholdig drikk gruppe 3. Denne type vilkår vurderes ut fra skjenkestedets konsept, karakter og målgruppe.
Det kan stilles vilkår om etablering av særskilt vakthold, og at vaktene skal være godkjent av politiet.
5.4 Bevilling for én bestemt anledning
Skjenkebevilling for én bestemt anledning må knyttes til en bestemt begivenhet. Slik bevilling kan gis til åpne arrangementer som festivaler, offentlige arrangement, forestillinger, større jobbfester med kunder mv. Det gis ikke bevilling til arrangementer som har barn og unge som målgruppe. Arrangementer hvor det kan forventes mer enn 200 deltakere, anses i disse retningslinjene som større arrangementer.
Bevillingssøker må ha reell tilknytning til den virksomheten som søker bevilling.
Det skal være en styrer knyttet til bevillingen. Normalt stilles det ikke krav om stedfortreder ved søknad om bevilling for én bestemt anledning, men ved større arrangementer kan kommunen stille vilkår om stedfortreder. I slike tilfeller kan det også stilles vilkår om bestått kunnskapsprøve i alkoholloven. Ved vurdering av om bevilling skal gis, og om hvorvidt det skal stilles særlige vilkår, kan søkers erfaring med tilsvarende arrangementer vektlegges.
Det gis særskilt bevilling for hvert enkelt arrangement, begrenset oppad til 6 dagers varighet.
Det skal utvises forsiktighet med å gi bevilling for skjenking av alkoholgruppe 3 ved store arrangementer.
Før bevilling gis, skal det innhentes uttalelse fra rus- og psykiatritjenesten og fra politiet.
Ved større arrangementer skal det stilles krav om vakthold. For andre arrangementer, kan krav om vakthold stilles ved behov. I denne vurderingen skal det i tillegg til arrangementets størrelse, tas hensyn til type arrangement, aldersgrenser, hvilke alkoholgrupper det søkes om og antall gjester det forventes på arrangementet.
Bevillingssøker skal varsle naboer på hensiktsmessig måte og i god tid. Bevillingssøker er ansvarlig for å påse at lokalet er i bygningsmessig og brannmessig forsvarlig stand. Dersom et lokale normalt ikke brukes til skjenking har bevillingssøker plikt til å varsle brannmyndighetene i forkant av arrangementet. Bevillingssøker er selv ansvarlig for å undersøke om arrangementet er meldepliktig til politiet.
5.4.1 Utvidelse av eksisterende bevilling for en enkelt anledning
Bevilling for én bestemt anledning kan også benyttes for å utvide en eksisterende skjenkebevilling. Som eksempel kan det gis tillatelse til utvidede åpningstider, utvidelser av skjenkeareal eller skjenkegrupper for en enkelt anledning. Det er et vilkår at skjenkestedet avholder et arrangement som peker seg ut fra den daglige driften av skjenkestedet.
Det kan fastsettes vilkår for utvidelsen av skjenkebevillingen, herunder f.eks. krav om vakthold.
Under større festivaler, idrettsarrangementer og andre tilstelninger som kan karakteriseres som byfest, kan alminnelige bevillingshavere gis utvidet bevilling uten at det avholdes særskilt arrangement ved skjenkestedet. Dersom bevillingshaver søker om utvidet bevilling for mer enn én dag av en slik periode, må halvparten av de omsøkte dagene være knyttet til et bestemt arrangement ved skjenkestedet. Ved større arrangementer som går over flere dager, skal en oversikt over aktiviteter og arrangementer ved skjenkestedet vedlegges søknaden.
5.4.2 Russearrangementer
Hammerfest kommune ønsker at russefeiring skal foregå i trygge og sikre omgivelser. Skjenkebevilling til russearrangement gis kun til arrangementer rettet mot de som selv er russ. Søker skal orientere politiet og kommunen om målgruppen for arrangementet. Deltakere på arrangementet skal være over 18 år.
Søknad om skjenkebevilling i forbindelse med russearrangement avgjøres av kommunen etter samråd med politiet. Det skal legges stor vekt på politiets vurdering av arrangementet. Til russearrangement kan det gis tillatelse til skjenking av alkoholgruppe 1 og 2. Det skal stilles krav om at en voksen, ansvarlig person er tilstede under arrangementet, samt tilstrekkelig vakthold.
5.5 Ambulerende skjenkebevilling
Hammerfest kommune har 7 ambulerende skjenkebevillinger som kan disponeres av søkere for en bestemt anledning i sluttet selskap. Med sluttet selskap menes for eksempel bryllup, konfirmasjon, jubileum, m.fl. Ambulerende bevilling kan gis for alkoholgruppe 1, 2 og 3.
For å oppfylle kravet til å være et sluttet selskap, må deltakerne ha en tilknytning til de som inviterer til arrangementet. Det er ikke tilstrekkelig at deltakerne skriver seg på en liste eller kjøper billett.
Arrangementer som ikke oppfyller lovens krav til å være et sluttet selskap, er for eksempel:
- Vanlige medlemsmøter i en forening
- Sammenkomster for idrettslag, klubber, organisasjoner o.l.
- Studentfester, russearrangementer
- Kundekvelder, mat- og vinkurs, kunstutstillinger, VIP-arrangementer
- Arrangementer som har begrenset tilgang, men hvor det ikke foreligger nødvendig tilknytning til den/de som inviterer.
I tvilstilfeller avgjør kommunen etter skjønn om et selskap kan betegnes som sluttet selskap i alkohollovens forstand.
Deltakerliste skal leveres til kommunen i forkant av arrangementet. Det skal være en styrer knyttet til bevillingen. Normalt stilles det ikke krav om stedfortreder, men det kan bli aktuelt i tilfeller som nevnt ovenfor under punkt 4.4.
Skjenketiden for ambulerende bevilling følger de gjeldende skjenketidene i kommunen.
Bevillingssøker er ansvarlig for å påse at lokalet er i bygningsmessig og brannmessig forsvarlig stand. Dersom et lokale normalt ikke brukes til skjenking har bevillingssøker plikt til å varsle brannmyndighetene i forkant av arrangementet.
5.6 Skjenkebevilling for utendørs arealer
Skjenkebevilling for utendørs arealer kan innvilges for hele året.
Der det utendørs arealet er tilknyttet et skjenkested, kan skjenkestedets bevilling utvides til å også omfatte de utvendige arealene.
Det kan gis skjenkebevilling for én enkelt anledning for utendørs arealer ved festivaler, konserter, messer etc.
For å få innvilget utendørs skjenkebevilling, må arealene inngjerdes, og det må foreligge et klart fysisk skille mot allmenheten. Tegninger av skjenkearealet må vedlegges søknaden. Det må dokumenteres at arealdisponeringen er avklart med grunneier, og bekreftelse/leieavtale skal vedlegges søknaden.
Skjenketider og alkoholgrupper for utendørs skjenking må vurderes i hvert enkelt tilfelle og for hver enkelt bevilling, der det blant annet tas hensyn til beliggenhet, forholdene rundt skjenkestedet, synlighet og støy. Det kan stilles vilkår for uteserveringen med formål å ivareta omgivelsene. Det bør herunder vurderes å stille vilkår om aldersgrense, begrensning av konsum og skjenketider for alkoholgruppe 3 på de utvendige arealene.