AdobeStock / mihrzn
Spesielt høye nivåer av tarmbakterier i nedre Repparfjordelva
Det ble tatt vannprøver fra Repparfjordelva i midten av august. Prøvene viser spesielt høye verdier av tarmbakterier (e. coli, intestinale enterokokker) i elva nedenfor Skaidi. Vann fra denne delen av elva bør kokes i minimum 1 minutt før det drikkes.
Vannprøver tatt lengere opp i elva viser også funn av tarmbakterier, men ikke i like høye nivåer som i nedre del av elva. For å være på den sikre siden, anbefales det også å koke drikkevann som tas lengre opp i elva.
Tarmbakterier finnes normalt i naturen
Det finnes mange ulike bakterier i miljøet og i avføringen fra dyr og fugler. Noen få av dem kan gjøre oss syke. Men også avrenning fra bl.a. utedoer, septiktanker, kloakk fra overløp og avløpsanlegg kan bidra til høyt bakterienivå i vann. Videre kan døde dyr også bidra til smitte gjennom vann.
Før du drikker vann rett fra naturen
I Finnmark har vi godt drikkevann, og mange av oss drikker vann rett fra bekker, elver og innsjøer i naturen når vi er på tur, fordi vi er vant til at vannet alltid er rent. Det er ikke alltid slikt. Det er tryggest å ta noen forholdsregler før man drikker vann ute på tur.
I avsidesliggende områder er de viktigste kildene til forurensning av drikkevannet avføring fra fugler, vilt og tamdyr på utmarksbeite. I områder som ligger nær bebyggelse, kan menneskelige aktiviteter påvirke vannet. Pass på at vannet er rennende og klart, sjekk lukt og smak og unngå vann der det er mye avføring fra dyr elle døde dyr i nærheten. Er du usikker på om vannet er rent, kok det før du drikker.
Les også