Rein i Hammerfest by

Pressemelding fra Hammerfest kommune: 

Det har også i år vært et stort engasjement hos mange innbygger som følge av rein i byen og de utfordringer det skaper. Hammerfest kommune ser derfor behov for å gi litt informasjon og presiseringer om noen forhold.

Hva er kommunens rolle

Reindriftsstyret og Statsforvalteren er myndighetsorganene etter reindriftsloven av 2007. Verken Hammerfest kommune eller andre kommuner har noen myndighet etter loven.

Da saken berører mange innbyggere har kommunen likevel engasjert seg betydelig for å finne løsninger. Kommunen har blant annet brukt mye ressurser i forbindelse med etableringen og vedlikeholdet av reingjerdet rundt byen, og har ansatte med et særskilt ansvar for å reparere skader på gjerdet.

I tillegg har kommunen etablert et varslingssystem hvor innbyggerne enkelt kan varsle om rein innenfor gjerdet. Kommunen har også jevnlig dialog med reinbeitedistriktet (RB 20), og det skal snart være et nytt møte mellom administrativ og politisk ledelse i kommunen og RB 20.

I forhold til erstatning for skade, anmeldelse o.l. er kommunen i samme rettslige stilling som enhver privat grunneier eller fester.

Reingjerdet er et praktisk hjelpemiddel

Vi minner om at reingjerdet ikke er en formell grense for hvor reinen har lov til å beite, men et fysisk og praktisk hjelpemiddel for å holde reinen ute av bysentrum og tettbygde områder, og er ment å gjøre reineiernes tilsynsplikt enklere.

Antallet rein i og rundt byen er blitt redusert etter at gjerdet ble etablert. Gjerdet er likevel ikke nok i seg selv. Dette skyldes bl.a. at:

  • Sneforholdene på våren gjør at reinen kommer inn nokså enkelt før sneen er tint. De fleste blir drevet ut, men en del kan bli oversett ved første utdriving.
  • Gjerdet skades av sne og andre forhold, og reinen får da åpninger for å komme innenfor.
  • Porter blir etterlatt åpne.

Det er ikke realistisk at det til enhver tid skal være helt fritt for rein innenfor gjerdet, men det har vært for mange innenfor nå, og kommunen forstår derfor at det er frustrasjon rundt dette.

Gjerdet etablerer ingen juridiske plikter eller rettigheter. Det vil si at det kan finnes områder innenfor gjerdet som regnes som utmark og som dermed er lovlig beiteområde etter reindriftsloven. Gjerdet innebærer heller ingen juridisk begrensning i forhold til gjennomføring av bygge- og anleggstiltak m.m. utenfor gjerdet.

Du kan varsle om rein innenfor gjerdet

Kommunen har etablert en varslingsordning på våre nettsider:
Reinvarsling - Hammerfest kommune
Her kan du melde inn observasjoner av rein som befinner seg på innsiden av gjerdet. Varslene blir sendt videre til reindrifta som en informasjon de kan bruke for å drive tilsyn med sine dyr.

Tilsynsplikt og ansvar for skade

Retten til beite for rein gjelder i «fjellet og annen utmarksstrekning», jf. reindriftsloven § 19. Eierne har derfor ikke rett til å la reinen beite eller oppholde seg i byen eller i boligområder.

Eierne har en tilsynsplikt til reinen, jf. reindriftsloven § 28. Det betyr at eieren må føre tilsyn med reinen på en slik måte at reineieren eller den som på dennes vegne er ansvarlig for driften, vet hvor flokken befinner seg, og har nok mannskap og utstyr til å kunne gripe inn dersom reinen er i ferd med å volde skade, for eksempel ved å beite ulovlig utenfor eget reinbeitedistrikt eller på innmark.

I visse situasjoner vil det kunne godtas at reinen kommer inn på ulovlig område, dersom reineieren sørget for at den straks ble drevet ut.

Reineierne driver ut rein på tidspunkter av døgnet hvor det er lite trafikk og forstyrrelser, som regel fra midnatt til tidlig morgen. Omfanget av utdriving har imidlertid ikke vært tilstrekkelig, men i helgen og de siste dagene har det blitt drevet ut anslagsvis 23 dyr i Fjordadalen, 18 dyr i Storvannsområdet og 15 dyr i Reindalen.

Ved brudd på tilsynsplikten kan Statsforvalteren eller Reindriftsstyret gi pålegg om utdriving av dyrene, og de kan også fastsette tvangsmulkt.

Hvis rein volder skade er eieren erstatningsansvarlig på objektivt grunnlag, dvs. at det foreligger erstatningsplikt enten eieren har utvist skyld eller ikke, jf. reindriftsloven § 67. Alle reineierne i distriktet er solidarisk ansvarlige for skade påført av rein i distriktet, dvs. at de er ansvarlige en for alle og alle for en.

Den som er blitt utsatt for skade kan velge å rette erstatningskravet direkte mot eieren av den rein som har voldt skaden eller mot distriktsstyret.

Eventuelle erstatningskrav må fremmes av skadelidte, og det vil som oftest være en grunneier eller fester.

I denne sammenheng har Hammerfest kommune samme rettslige posisjon som privatpersoner og bedrifter. Kommunen kan kreve erstatning for skade på egen eiendom, men kommunen kan ikke kreve erstatning på vegne av andre skadelidte. Enhver skadelidt må forfølge sitt eget krav.

Å følge opp et erstatningskrav krever ressurser og innebærer en viss risiko i forhold til sakskostnader. Kommunen ser ikke anmeldelse eller erstatningskrav som et ønsket eller egnet middel til å løse situasjonen. Vi ser det som mer hensiktsmessig å fortsette linjen med samarbeid, dialog og erfaringsutveksling med reineierne.

Husk å lukke portene

Reingjerdet er bare effektivt når portene i gjerdet er stengt. Det er derfor viktig at alle hjelper til med å stenge portene etter seg. Pass på når du går gjennom en port, og sjekk gjerne en gang ekstra at porten faktisk er stengt etter deg.

Kommentarer eller andre tilbakemeldinger

De fleste tar opp utfordringene som følge av rein i byen på en saklig måte, men det fremmes dessverre også en del uheldige kommentarer på sosiale medier, hovedsakelig mot reinbeitedistriktet (RB 20) og Hammerfest kommune.  Vi vil oppfordre alle til å vise respekt og holde en saklig tone på sosiale medier.

Kommunen setter pris på kommentarer eller andre tilbakemeldinger, men vi kan ikke delta i debatt eller svare på henvendelser på grupper på sosiale medier, og vi foretar heller ikke saksbehandling der. 

Hvis du ønsker kontakt med oss anbefaler vi at du sender en epost: postmottak@hammerfest.kommune.no eller ring oss på: 78 40 20 00.