Terrengendring og drenering

Terrengendringer

Terrengendringer kan være fyllinger av masse, planering, graving, masseuttak, steinbrudd, felling av flere trær eller sprengning av terrenget.

Du trenger ikke sende byggesøknad dersom:

  • du gjør mindre terrengendringer som ikke avviker mer enn 1,5 m i tettbebygde strøk, og hvor avstanden fra fyllingsfoten til nabogrensen er minst 1 m
  • du gjør mindre terrengendringer som ikke avviker mer enn 0,5 m i rekke-, kjedehus og lignende tett bebyggelse, og hvor avstanden fra fyllingsfoten til nabogrensen er minst 1 m

Terrengendringen må være i tråd med annet regelverk og avklart med relevante myndigheter, og det kan ikke være registrert forurensning i grunnen på eiendommen. Hvis grunnen er forurenset, skal en tiltaksplan sendes til kommunen for godkjenning.

Hvis terrengendringene ikke er i tråd med reguleringsplanen, må du søke om dispensasjon fra planen selv om terrengendringene i seg selv er unntatt søknadsplikt.

Du må sende byggesøknad med hjelp fra fagfolk dersom:

  • terrengendringene medfører endringer som er større enn de som er nevnt over eller har en fyllingsfot som plasseres mindre enn 1 meter fra nabogrensen
  • du skal felle flere trær som utgjør et vesentlig terrenginngrep

Drenering

Drenering er å lede bort vann eller annen væske ved hjelp av for eksempel grøfter, rør eller gjennom selve grunnen.

Du trenger ikke  å søke om å utføre lokal drenering eller reparasjoner av vann- og avløpsanlegg ved rør og ledningsbrudd. Det forutsatt at terrenget tilbakeføres til det opprinnelige nivået etter at arbeidet er ferdig og at den lokale dreneringen ikke er tilknyttet det offentlige avløpsnettet.

Du må søke dersom du skal etablere nye vann- og avløpsanlegg, tilkoble deg offentlig avløpsnett eller dersom arbeidene medfører et vesentlig terrenginngrep.

Artikkelliste