Oppfølgingen og behandlingen skjer poliklinisk, ved helsestasjon, der barnet bor, i avlastningen for barn, i barnehagen eller i skolen og på fritidsarenaen. Det vektlegges tverrfaglig samarbeid mellom ulike faggrupper.
Tiltak kan være:
- Kartlegging av muligheter til å utføre daglige aktiviteter, delta i lek og andre aktiviteter.
- Tilrettelegging av omgivelsene for å fremme bevegelsesutvikling, bevegelsesglede og god helse.
- Veiledning og informasjon til barnet, foresatte og andre samarbeidspartnere om trening, stimulering og tilrettelegging for utvikling, mestring og deltagelse i daglige aktiviteter i hjem, barnehage, skole og fritid.
- Trening av ferdigheter gjennom lek og læring, individuelt eller i gruppe.
- Tilrettelegging med tekniske hjelpemidler og tilpasning av omgivelser i bolig, barnehage, skole og fritidsarena.
- Deltagelse i barnets ansvarsgruppe og individuelle plan og fungere som koordinator ved behov.
Ergo- og fysioterapitjenesten prioriterer barn og unge med sammensatte behov, ofte med behov for tverrfaglig tilnærming og oppfølging over lengre tid.
Tjenesten bidrar også med forebyggende tiltak i helsestasjonen, herunder barselinformasjon og gruppetilbud ved 4 måneders kontroll.
For 2017 er det ansatt en egen fysioterapeut i 30 % stilling i helsestasjons- og skolehelsetjenesten, med ansvar for primærforebyggende arbeid i barnehager og skoler, og ansvar for å drifte aktivitetstilbud for barn med overvekt og fedme i aldersgruppen 6-10 år.
Tilbud om ergoterapi og fysioterapi for barn og unge er en del av kommunens tverrfaglige habiliterings- og rehabiliteringstilbud.
Samarbeidspartnere
Vår tjeneste samarbeider med PPT, helsestasjonen, barnehager, skoler, avlastningen for barn, fastleger, barnehabiliteringstjenesten og andre som yter tjenester til barn og unge.
Det skal alltid innhentes samtykke før samarbeid etableres.
Pris for tjenesten
Fysioterapi er gratis frem til barnet fyller 16 år. Barn over 16 år må betale egenandel for fysioterapi, frem til frikort er opparbeidet. Det betales ingen egenandel for ergoterapi.
Frikort
Frikort kommer automatisk i posten etter at det er betalt 2025 kroner i egenandel for 2018. Dersom det er betalt for mye, blir dette tilbakebetalt automatisk.
Priser
Pris per behandling bestemmes til en hver tid av takstplakaten fra Norges Fysioterapeutforbund. Din fysioterapeut vil kunne informere nærmere om dette.
Fravær
Fravær meldes til vårt sentralbord på 78 40 23 80 i telefontiden mellom kl. 10-12 og 13-15 eller direkte til din fysioterapeut dersom dette avtales.
ikke er i stand til å oppsøke et fysikalsk institutt, kan du få tilbud om at behandlingen skal foregå hjemme.
Alle som har behov for fysioterapi kan henvises via lege, eller ved å sende inn henvisningsskjema
Ergo- og fysioterapitjenesten
Det er den enkelte fysioterapeut som i samarbeid med deg og din fastlege, vurderer om behandlingen skal gis i hjemmet, dersom du ikke er i stand til å komme til poliklinisk behandling.
Prioriteringsnøkkel
Akutt sykdom/skade/lidelse
|
- Spedbarn med medfødte tilstander, fødselsskade, torticollis/asymmetri, mistanke om hofteleddsdysplasi, forsinket motorisk utvikling, premature barn m.fl.
- Barn med kroniske og progredierende diagnoser og sykdommer i akutt fase.
- Barn med nevrologisk sykdom som har behov for behandling etter operasjoner, botox-injeksjoner og lignende
|
Begynnende funksjonstap og/eller kronisk sykdom
|
Personer med begynnende funksjonstap.
- Barn med forsinket motorisk utvikling og premature barn med behov for oppfølging.
- Barn som har behov for tiltak for å opprettholde og bedre funksjonsevnen i daglige aktiviteter.
- Barn med funksjonsnedsettelser/behov for tilrettelegging som skal starte på skolen eller overføres fra en skole til en annen.
- Barn med behov for tverrfaglig utredning og oppfølging.
|
Funksjonsproblemer og/eller kronisk sykdom:
|
Personer med funksjonsproblemer/kronisk sykdom, i stabil fase.
- Førskole- og skolebarn med lett forsinket motorisk utvikling/sammensatte vansker
- Større barn med utviklingsforstyrrelser/hemminger.
|
Ergo- og fysioterapitjenesten har prioriteringsnøkler som skal sikre rett tjeneste til rett tid, og et mest mulig likt tilbud om oppfølging behandling. Tjenesten prioriterer barn og unge med sammensatte behov, ofte med behov for tverrfaglig tilnærming over lengre tid.
Det fattes ikke vedtak på fysioterapi og ergoterapi.
Saksbehandlingstid
- Inntak av brukere fra ventelista skal alltid følge tjenesten prioriteringer.
- Det tilstrebes at tilbud alltid gis så snart som mulig og innen maks ventetid.
- Ventetid regnes fra den dagen tjenesten mottar henvisningen og i antall virkedager frem til tjenestetilbudet er iverksatt.
- Bruker skal ha tilbakemelding innen 2 uker om at henvisning er mottatt og opplysning om eventuell ventetid.
- Dersom bruker ikke vil få et tilbud, skal dette opplyses om så snart så mulig, slik at brukeren kan henvende seg til privatpraktiserende fysioterapeuter og andre instanser.
- Ved vurdering av forsvarlighet i ventetiden tas det hensyn til hvilke andre offentlige tjenester bruker mottar, om evt. råd/veiledning fra fysioterapeut og/eller ergoterapeut gis, og til ressurser som finnes i brukerens nettverk.
- Ved oppstart av tjenestetilbudet skal brukeren gis informasjon om omfang av tjenesten og forventet lengde på oppfølgingen/behandlingen. Dette for å sikre forutsigbarhet for brukeren og sikre at det til enhver tid er brukere med størst behov som prioriteres.
Klagemulighet
Hvis du mener du ikke får nødvendig hjelp eller er misfornøyd med utførelsen av tjenesten, kan du sende en klage til kommunen eller direkte til Ergo- og fysioterapitjenesten. Forklar hva du er misfornøyd med og hvilke endringer du ønsker.