AKS er vertskap for fremtidens produksjonsmetoder

Det ser ut til at fremtiden er kommet for å bli – og denne uka er Arktisk kultursenter vertskap for Norges ledende innen det som kalles additiv produksjonadditive manufacturing.

Denne artikkelen er mer enn 3 måneder gammel og kan inneholde utdatert informasjon.
Pressemelding fra Hammerfest kommune

Mann i dress med navneskilt holder en 3D-printet maskindel - Klikk for stort bildeTerje Rogde med en UFO – uidentifisert formet objekt


Ordfører Terje Rogde, som åpnet konferansen på tirsdag, er i fyr og flamme:

– Det har i noen år vært helt åpenbart at dette er fremtiden innenfor produksjon, særlig av reservedeler, for eksempel – men at fremtiden skulle komme så fort, er en overraskelse selv for en entusiast som meg.

Mer om ordføreren senere.

Fra minus til pluss

Det sies at billedhuggeren Michelangelo en gang ble spurt hvordan han kunne skape sine vidunderlig vakre menneskestatuer fra livløs marmor. – Statuen har vært inne i steinblokken jeg starter med hele tiden, svarte han, – jeg tar bare bort de overflødige bitene av stein.

Sånn har det vært med mye av industriproduksjon også: Du starter med for eksempel en blokk med stål og borrer, freser, skjærer og dreier bort det overflødige til du sitter igjen med den delen du skal ha. Det gir mange begrensninger på hva slags former det er mulig å lage. Du kan for eksempel ikke borre i en bue eller en løkke. Og det blir mye svinn av alt materialet som tas bort.

Nå som fremtiden er her, kan vi gjøre dette helt motsatt. Vi bygger opp en form lag på lag ut fra en digital tredimensjonal modell. Da bruker vi bare det materialet vi skal ha med, og vi kan lage former som ikke er mulig med maskinering. Derav navnet additiv – vi legger til og legger til, og produktet bokstavelig talt vokser frem til det er ferdig. Derfor kan noe av det som lages med additiv produksjon virke nesten organisk, sammenlignet med produkter som er fremstilt med maskinering.

Fremtiden er her i Hammerfest

– Det er helt fantastisk hvor fort dette har gått, sier ordføreren på inn- og utpust, – og hvor langt vi har kommet her i lille Hammerfest. Her 3D-printes det deler til offshore-industrien, fiske og havbruk – mellom reinsdyr og isbjørn, som selskapene selv sier. Vi er helt i frontlinjen i denne utviklingen, og nesten ingen har fått det med seg! Det må være en av tidens aller best bevarte næringshemmeligheter.

Og nå er altså rundt 180 av landets fremste, sammen med mange fra resten av verden, samlet i Hammerfest for å lære, informere og utveksle ideer.

– Det er her det skjer, og fremtiden skapes!

3D-printede gjenstander utstilt på et bord - Klikk for stort bilde
En samling av mennesker på en konferanse. - Klikk for stort bilde
3D-printer i aksjon - Klikk for stort bilde

 

Og et sted i det fjerne står en pottemaker og sier «Velkommen etter!»

National Conference for Additive Manufacturing (NCAM2024)

Additiv produksjon er en moderne og minimalistisk måte å lage produkter på. De fleste kjenner dette som 3D-printing hvor en bygger opp produktet lag for lag. Dette står i kontrast til den mer tradisjonelle produksjonsmetoden; maskinering. I maskinering jobber man som en skulptør og fjerner materiale ved å kutte det bort. Problemet med sistnevnte er at mye materiale kuttes av og blir til avfall.

De nye additive teknologiene åpner opp for muligheter innen design som ikke tidligere har vært mulig. Ved å ta i bruk disse teknologiene kan man produsere kostnadseffektive produkter som har et mindre miljøavtrykk.

Kilde: #SINTEFblogg