Innledning. Formål:
I henhold til plan- og bygningsloven § 3-3 skal kommunestyre sørge for å etablere en særskilt ordning for å ivareta barn og unges interesser i planleggingen. Dette gjøres i Hammerfest kommune ved at kommunestyret vedtar retningslinjer for ordningen og at kommunedirektøren innstiller en representant for barn og unge i plansaker og byggesaker med vara, som deretter går til vedtak i kommunestyret.
Oppnevning skjer ved begynnelsen av hver valgperiode og gjelder for hele valgperioden. Kommunedirektøren innstiller representant og vararepresentant så snart som mulig etter at ny valgperiode er påbegynt.
Rikspolitiske retningslinjer (RPR) skal, sammen med kommunale bestemmelser, ligge til grunn for Barn og unges representant sin virksomhet.
RPR har følgende formål:
- synliggjøre og styrke barn og unges interesser i all planlegging og byggesaksbehandling etter plan- og bygningsloven
- gi kommunene bedre grunnlag for å integrere og ivareta barn og unges interesser i sin løpende planlegging og byggesaksbehandling
- gi et grunnlag for å vurdere saker der barn og unges behov og interesser kommer i konflikt med andre hensyn/interesser
Barn og unges representant sitt ansvars- og virkeområde omfatter alle forhold knyttet til plansaker og byggesaker, med hovedformål å sikre at barn og unges interesser ivaretas i planprosesser og byggesaker.
Ansvar og tilrettelegging for Barn og unges representants virksomhet:
For å sikre ivaretakelse barn og unges interesser og tilrettelegge for en effektiv utførelse av Barn og unges representants oppgaver har kommunestyret besluttet følgende:
- Kommunestyret har det politiske ansvaret for å følge opp de rikspolitiske retningslinjene.
- Barn og unges representant skal påse at barn og unges interesser blir ivaretatt i henhold til plan- og bygningslovens bestemmelser, både i plansaker og i byggesaker/dispensasjonssaker. Herunder skal Barn og unges representant bidra til å sikre at barn og unge gis anledning til å delta i planprosessen og til å bli hørt i plansaker og byggesaker som berører barn og unge.
- Barn og unges representant skal bistå i arbeidet med å kartlegge barn og unges interesser i kommunen.
- I Hovedutvalget for næring, miljø og utvikling (NMU) har Barn og unges representant:
- møterett
- talerett
- rett til protokolltilførsel
Barn og unges representant skal være et supplement og en faglig styrking av NMU for å sikre at barn og unges interesser blir synliggjort bedre. - I formannskapet og andre kommunale råd, utvalg og komiteer, kan Barn og unges representant møte med talerett og rett til protokolltilførsel i saker som kan ha konsekvenser for barn og unges fysiske oppvekstvilkår.
- Når det er nødvendig for Barn og unges representant å delta i møter i folkevalgte organer, mottar representanten godtgjøring tilsvarende ordningen for folkevalgte.
- Kommunedirektøren kan ved behov innvilge frikjøp i inntil 20% stilling.
- Når Barn og unges representant deltar i møter i folkevalgte organer tar representanten ikke plass sammen med de ordinære medlemmene, men gis en egnet egen plass for å observere møtet.
- Kommunedirektøren har ansvaret for å påse at Barn og unges representant på et så tidlig tidspunkt som mulig blir orientert om alle planer/saker som kan ha betydning for barn og unges fysiske oppvekstvilkår. Kommunedirektøren skal påse at Barn og unges representant holdes løpende orientert og gis mulighet til å komme med innspill på et hvert trinn av prosessen i slike saker.
- Politisk sekretariat skal sørge for at Barn og unges representant blir innkalt til møter politiske utvalg når utvalget skal behandle saker som kan berører Barn og unges representants ansvarsområde.
- Politisk sekretariat har ansvaret for å legge oppdatert kontaktinformasjon om Barn og unges representant på kommunens hjemmeside. Her legges også link til instruks og rutiner.
- Barn og unges representant skal hvert år, som en del av kommunenes årsrapport, legge frem en oppsummering og evaluering av de sentrale oppgavene som Barn og unges representant har gjennomført.
Forhold som skal vies særlig oppmerksomhet:
- Arealer og anlegg som skal brukes av barn og unge skal være sikret mot forurensning, støy, trafikkfare og annen helsefare.
- I nærmiljøet skal det finnes arealer hvor barn kan utfolde seg og skape sitt eget lekemiljø.
- Ved omdisponering av arealer som i planer er avsatt til fellesareal eller friområde som er i bruk eller er egnet for lek, skal det skaffes fullverdig erstatning.
For å ivareta ovennevnte følges en sjekkliste iht. sentral veileder:
- Møteplasser for samvær, lek, idrett og friluftsliv
- Lys, vind og snøforhold
- Størrelse og egnet beliggenhet
- Mulighet for variert og trygg lek både sommer og vinter.
- Bevare naturlige leke- og aktivitetsområder for barn og unge.
- Trafikkforhold
- Trafikksikker adkomst mellom ulike arenaer der barn ferdes, Eksempelvis sykkel- og gangveier.
- Tilrettelegging av kollektivtransport for barn og unge.
- Utbygging av turløyper etc,
- Støy, forurensing og fare
- Leke- og oppholdsareal skjermet for støykilder, høyspentlinjer, luft- og forurensing.
- Nødvendig sikrings- og ulykkesforebyggende tiltak i forhold til stup, skrent og løse masser.
Aktuelle lenker: