Krav om erstatning

Ved skade på privat eiendom forårsaket av tamrein i Hammerfest by

Denne veiledningen er ment som en uforpliktende informasjon om gangen i en erstatningssak angående skade forårsaket av rein. Den enkelte som vil fremme erstatningskrav må selv sette seg inn i de regler som gjelder, og Hammerfest kommune tar ikke ansvar for eventuelle feil eller misforståelser angående informasjonen under.

Vi presiserer videre at den enkelte innbygger eller næringsdrivende selv må forfølge sitt krav, og at kommunen ikke kan involvere seg i andres erstatningskrav.

Fremgangsmåte

1 Dokumentér skaden

Dokumentér skaden og det økonomiske tapet. Dette bør du fortrinnsvis gjøre ved å ta bilder av skaden så snart du oppdager den. Det økonomiske tapet må beskrives og hvis mulig dokumenteres ved hjelp av kvitteringer og lignende. Hvis du ikke har kvitteringer må du gi et realistisk anslag over verdien det som er skadet (eksempelvis prisen for skadede blomster) og/eller utgifter man har hatt (eksempelvis kostnader til opprydding eller vasking).

2. Send kravet til reineier

Fremgangsmåten for å søke erstatning er regulert i reindrifslovens §§ 67 og 68.

Skadelidte må først rette sitt krav mot eieren av reinen som har forårsaket skaden. Hvis det ikke innen rimelig tid kan fastslås hvem som eier reinen, er alle reineierne i siidaen solidarisk ansvarlig. Kravet kan da rettes mot siidaens styre eller kontaktperson.

Hvis det heller ikke innen rimelig tid kan fastslås hvilken siida reinen tilhører er alle reineierne i distriktet solidarisk ansvarlig, og kravet kan da rettes mot distriktsstyret v/styreleder.

Ifølge forarbeidene til reindriftsloven må 4 uker antas å være rimelig tid iht. §§ 67 og 68.

3. Hvem skal kravet sendes til?

Det vil for de fleste skadelidte være svært vanskelig å vite hvem som eier reinen som har forårsaket skaden, men slik reglene er utformet har man plikt til å prøve å finne ut dette. Det mest praktiske vil være å sende en henvendelse til distriktsstyret v/styreleder hvor man beskriver skaden og skadetidspunktet og ber om opplysninger om hvilken reineier eller siida som hadde dyrene sine på skadestedet på skadetidspunktet. 

Hvis det ikke kommer svar eller nærmere opplysninger fra distriktsstyret som gjør at man er i stand til å finne riktig eier eller siida innen 4 uker, kan man rette kravet mot distriktsstyret, se kontaktinfo under.

4. Send varsel om krav

Når det er avklart om kravet skal sendes til eier, siida eller distriktsstyret sender man et varsel med et begrunnet krav til rette vedkommende, hvor man tar med opplysningene i pkt. 1, angir beløpet man krever, og setter en frist for oppfyllelse. 14 dagers frist vil i de fleste tilfeller være naturlig.

5. Hvis kravet avvises eller ikke besvares

Hvis kravet avvises eller ikke besvares må du ta stilling til om kravet skal følges opp i rettsapparatet. Dette gjør du i så fall ved å ta ut forliksklage. Dette kan gjøres digitalt eller på papir. Beskrivelse av fremgangsmåte og det aktuelle skjemaet finner man her:

Send forliksklage - Politiet.no

De er viktig at opplysningene i pkt. 1 og kopi av varselet vedlegges forliksklagen.

Den som fremmer forliksklage, må betale et rettsgebyr på kr. 2 023. Dette betales etter at saken er avsluttet. Beløpet kan kreves dekket av motparten dersom man vinner saken.

Dersom man taper saken risikerer man å måtte betale motpartens sakskostnader, men tvisteloven setter grenser for hvor mye som må dekkes. Eksempelvis kan kostnader til advokat bare kreves dekket med inntil kr. 5 256.

6. Saken kan ankes til tingretten

Dommer fra forliksrådet kan kreves overprøvd gjennom søksmål til tingretten. Det må antas at saker som dette som oftest vil følge tvistelovens regler for «småkravprosess», det betyr en noe forenklet saksbehandling og klare grenser for størrelsen på sakskostnader. 

Forebygging

Uansett utfall av en erstatningssak vil dette ikke i seg selv løse problemet for fremtiden. Det kan derfor være greit være klar over at du kan få tilskudd til konfliktforebyggende tiltak. Ordningen gir mulighet til å få tilskudd fra Staten som delfinansiering til å bygge gjerde som kan hindre reinen å komme inn på din eiendom.

Les mer om tilskudd til konfliktforebyggende tiltak.